Nagyvilág

Nápoly: tomboló maffiaháború, visszatérő turisták

A nápolyi maffia leszámolásai az utóbbi hetekben egyre több áldozatot követeltek, ártatlan civilek biztonságát is veszélyeztetve. Az eldurvuló leszámolások azonban úgy tűnik, nem tántorítják el az utazni vágyókat Olaszország harmadik legnagyobb városától. A véres akciók akkor váltak egyre gyakoribbá, amikor az olasz kormány a börtönök zsúfoltsága miatt amnesztiát hirdetett. A helyzet megoldása érdekében már a hadsereg bevetése is felmerült.

„Egy nagy vérfolyamot hagynak maguk mögött a camorra emberei Nápolyban: 12 meggyilkolt 10 nap alatt a maffiaháború és az utcai bűnözés következtében” – írta a napokban Olaszország egyik legolvasottabb napilapja, a római La Repubblica. „Ez egy spirál, amelynek áldozatául esnek a klánok tagjai, de terrorizálják a becsületes polgárokat is. Ma is hárman haltak meg, két külön leszámolásban, amely immár egy valódi háborúba sodorta Nápolyt és tartományát: idén 75 áldozatról tudni. Az utóbbi napokban a helyzet egyre tragikusabbá válik” – írja a lap.

Amnesztiát hirdettek

A maffiaháború akkor mérgesedett el, amikor július végén, nem sokkal beiktatása után, Romano Prodi kormánya úgy döntött, amnesztiát hirdet, hogy enyhítse az olasz börtönök túlzsúfoltságát. Így augusztusban megközelítőleg 24 ezer fegyenc szabadult ki a börtönökből a vártnál korábban, sokan a kiszabadult rabok közül most szeretnék rendezni régebbi számláikat. A különböző bandák közti legkomolyabb viszály a – nápolyi székhelyű – Campania tartományban dúl, csak ezen a környéken 2700 elítélt nyerte vissza átmenetileg szabadságát. Az elmúlt egy hónapban ugyanis a rendőrségi akcióknak köszönhetően ha lassan is, de egyre többen kerülnek vissza a rácsok mögé.

Kokainháború kezdődött

Az erőszak valóban egyre nagyobb méreteket ölt, lapunk helyszíni tudósítója is megerősítette, hogy az utcai lövöldözések mindennaposak. A dél-itáliai városban a kilencvenes évek viszonylagos nyugalma után – amikor a nápolyi maffia, a camorra egyik családja kizárólagos hatalomra tett szert, meggátolva a háborúkat – ismét fellángolt a harc az alvilági csoportok között.

Mint az anticamorra-szakértő Franco Roberti a La Repubblicának elmondta, jelenleg a kábítószerüzlet feletti uralomért folyik a harc, elsősorban pedig a kokainkereskedelem felügyeletéért. Franco Roberti szerint az elmúlt három hónapban történt bűncselekmények mindegyikében szerepe volt az augusztusi amnesztiának. Prodi szerint ugyanakkor „nincsen statisztikai és másféle kapcsolat sem az amnesztia és a bűncselekmények között”.

A hadsereg bevetése is felmerült

Romano Prodi miniszterelnök a válság enyhítésére nemrég Nápolyba látogatott, és mérlegelte a hadsereg bevetését. A katonai megoldás ötletét végül elvetette, azonban úgy döntött, a rendőrség létszámának növelése sokkal hatékonyabb eszköz a helyzet rendezésére. Giuliano Amato belügyminiszter korábban ígéretet is tett arra, hogy 1000 rendőr csatlakozik a nápolyi rendőrséghez, a helyzet azonban úgy tűnik, nem változott.


Az olasz kormány továbbra is bizonytalan abban, hogy hogyan reagáljon az erőszak eszkalálódására, mely a helyiek véleménye szerint a római vezetés politikai tévedéseinek, a helyi törvények következetlenségeinek és Nápoly gazdasági stagnálásának köszönhető. A város polgármestere, Rosa Russo Jervolino bizakodó. „Nem kell csodát várnunk, bízunk a miniszterelnökben. De senki sem lenne csalódott, ha holnapután a camorra veszítene” – nyilatkozott a napokban optimistán az egyik napilapnak.

Nem törlik a foglalást

A nápolyi maffiaháború ellenére nem tapasztalható pánik az odautazni kívánók körében. A FigyelőNet által megkeresett nápolyi szállodákban egyértelműen azt az információt kaptuk, hogy nincsenek visszamondások a városról érkező hírek ellenére. A kétcsillagos Hotel Zaránál elmondták, ebben az időszakban kevesebb a vendég, de nem töröltek foglalást, egyelőre. A szálloda egyik alkalmazottja szerint ugyanis a média jelentősen eltúlozza a nápolyi eseményeket, s ez problémát jelenthet a jövőben.

Ugyanezen a véleményen van a Hotel Prati egyik alkalmazottja is. „Nápoly ugyanolyan biztonságos, mint bármely nagyváros. A televízióban mi is láttuk, milyen kormányellenes tüntetések zajlottak Budapesten, ennek ellenére mégis szívesen megyünk oda” – mondták lapunknak. A négycsillagos American Hotel és a Napoliday is úgy informált minket, hogy a szálloda teli van az elkövetkező hetekre, és egyetlen visszamondás sem volt.


Helyi háborúk

Molnár Gabriella, az Utazási Irodák Szövetségének elnöke lapunk kérdésére megerősítette: az olasz nagykövetségtől nem érkezett arra vonatkozó közlemény, mely fokozott óvatosságra intette volna a Nápolyba látogatókat. A téli időszakban egyébként sem indul Budapest-Nápoly charterjárat, ilyen ajánlattal csak a SkyEurope rendelkezik.


Az olasz maffiaháború alapvetően az ottani alvilági csoportok között zajlik és nem a turisták ellen irányul, ellentétben az Egyiptomban tapasztalható helyzettel, ahol a luxori merényletek kifejezetten az üdülőket vették célba – mondta. Elvétve előfordulhat, hogy egy-egy turista könnyebben megsérül, de ez a budapesti zavargások esetén sem volt kizárható – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik