Nagyvilág

Pravda: Gyurcsány az apostol

A magyar kormány lesújtó, súlyos és megalázó vereségéről írnak a külföldi lapok. Van, amelyik szerint a kormányfőnek joga van maradni, egy másik diktátorhoz hasonlítja Gyurcsány Ferencet. Egy pozsonyi lap szerint nincs kedvező forgatókönyv.

A magyar kormány és Gyurcsány Ferenc “lesújtó és súlyos” vereségeként értékelte a keddi romániai sajtó a magyarországi önkormányzati választások eredményét. A választási eredmények ismertetése után a lap megállapítja, hogy a miniszterelnök “egyre magányosabb”, hiszen az SZDSZ vezetői “tartózkodóan” nyilatkoztak a kormány támogatásáról. A Curentul hírmagyarázata szerint az önkormányzati választásokon végül a logika érvényesült azt követően, hogy a magyar miniszterelnök beismerte: hatalmának megőrzéséért hazudott. A cikkíró hozzáteszi: “az urnák ítélete a demokratikus értékek győzelmének bizonyítéka Magyarországon”, majd megállapítja, hogy a vasárnapi eredmények szerint a választópolgárok a Gyurcsány vezette kormánnyal szembeni bizalmatlanságukat fejezték ki.

A Kolozsváron megjelenő, Krónika című napilap vezércikkírója is úgy látja, hogy “a lelepleződött cinikus hazugság nyomott többet a latban, amikor a kormánypártok számára lesújtó választási eredmény kialakult”. “A magyar választók nem annyira a nadrágszíj-megszorítást, nem is a diétát utasították el, inkább azt, hogy becsapták őket, eltitkolták előlük a sérelmükre elkövetett orvosi műhibát, és cinikusan szembefújták velük a cigarettafüstöt” – írja a Krónika kommentátora.

„MSZP-SZDSZ: zárják soraikat?”

Die Presse című osztrák napilap szerint Gyurcsány Ferencet meg fogják erősíteni a szocialisták és a liberálisok pénteken a parlamenti bizalmi szavazáson. A konzervatív napilap budapesti tudósítója kedden megjelentetett tudósításában egyebek között megállapította, hogy a támadások még jobban felsorakoztatták a szocialistákat és a liberálisokat a miniszterelnök mögé, és bátorítani fogják a bizalmi szavazáson. A cikkben megállapították, hogy a miniszterelnök harcra késznek mutatkozott, és hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választásokon elszenvedett vereség ellenére nem fog eltávolodni reformterveitől. A tudósításban úgy fogalmaztak, hogy a szocialista miniszterelnök a várt figyelmeztetés kapta meg az önkormányzati választásokon, és továbbra is feszült a belpolitikai helyzet Magyarországon. Emlékeztettek arra, az államfő azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy felelős az erkölcsi válságért, és közvetetten felszólította a kormánypártokat Gyurcsány leváltására. A konzervatív újság cikkírója szerint Sólyom László “szokatlanul éles formában” támadta a miniszterelnököt.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap arra, hogy Orbán Viktor a kormánytábor történelmi vereségeként értékelte az önkormányzati választásokat. A tudósításban úgy értékelték, hogy ehhez támogatás kapott az egyébként konzervatív Sólyom László köztársasági elnöktől. Az államfő, aki a szeptember közepén kitört kormányválságig semlegesen viselkedett, már röviddel a szavazóurnák lezárása után burkoltan azt ajánlotta a parlamentnek, hogy vonja meg a bizalmat Gyurcsánytól.

„Megbízható tartalék”

Amikor Gyurcsány Ferenc Orbán Viktorra mutogatva arra hivatkozik, hogy tavasszal a választási kampányban az ellenzéki vezér nála is nagyobbakat hazudva fűt-fát ígérgetett, megfeledkezik arról, hogy “amíg egy ellenzéki politikus esetében az igazmondás mindössze illem kérdése kellene legyen, addig egy közjogi méltóság esetében ez elengedhetetlen kötelesség” – írta kedden a pozsonyi Pravda. Ivan Drábek, a baloldali lap cikkírója úgy látja: a magyar miniszterelnök “beleéli magát a fájdalmas reformok pótolhatatlan, és a keresztjét bármi áron végighordozó apostolának szerepébe.” Márpedig, ha valóban nem a hatalom megtartásának szempontjait követi, hanem valóban csak az országot akarja kisegíteni a válság mélyéről, akkor “gyorsan találnia kell maga helyett egy megbízható tartalékost.” Nem csak azért, mert egyedül a diktátor engedheti meg magának, hogy a nadrágszíj megszorításához ne legyen szüksége a társadalom támogatására, hanem azért is, “mert a demokrácia jövőjéről van szó, a demokráciáról, amelyben nem lehet minden megengedhető” – így a lap.

A liberális SME szerint a magyar kormánykoalíció az önkormányzati választáson “megalázó vereséget szenvedett:” egyedül Budapestet tudták nagy erőfeszítések árán megtartani. “Most az a kérdés, vajon meg tudják-e tartani Gyurcsány Ferencet is?” Peter Schutz, a magyar belpolitikai eseményeket rendszeresen követő hírmagyarázó “példátlan és rendkívül erőteljes beavatkozásnak” nevezi Sólyom László fellépését, mondván, hogy az államfő ezzel “nem csak meghatványozza a választási eredmények hatását, hanem az utca nyomásának újabb hullámait is gerjeszti.”

Az Orbán által bejelentett pénteki nagygyűlés nyilván csak a kezdet: “a tiltakozások addig tartanak majd, amíg le nem mondatják Gyurcsányt” – jósolja a lap. Nincs az a politikai elemző, aki e pillanatban meg merné kockáztatni, hogy előrevetítse a várható magatartásukat – így a SME, amely szerint “e pillanatban csupán az látható, hogy a magyar politikának, gazdaságnak és demokráciának kedvező forgatókönyv nem létezik.”

„Gyurcsány engedett a nyomásnak”

Szélsőséges méreteket öltött a belpolitikai harc Magyarországon, ahol az ellenzék az utca nyomásával próbálja eltávolítani a kormányfői székből Gyurcsány Ferencet, akinek pártja elveszítette a vasárnapi önkormányzati választást – állapította meg kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. A Közép-európai populisták kihasználják a választók fáradtságát című írásában a tekintélyes újság szerint Közép-Európának közös problémája van: a nacionalizmus és a populizmus erősödése, amely a választási eredményekben és a tüntetésekben nyilvánul meg. Az elemzők egyetértenek abban, hogy ez a választók fáradtságának és az európai uniós nyomás mérséklődésének a jele. Az emberek már nem akarnak rossz híreket, hanem konkrét eredményeket szeretnének látni.

A lap szerint Gyurcsány részben már engedett a nyomásnak, amikor bizalmi szavazást kért a parlamentben maga ellen. A szocialistáknak és a liberálisoknak, akik megvalósíthatatlan ígéretekkel megnyerték a választást, a testületben azonban biztos többségük van – mutat rá a cseh gazdasági körökhöz közel álló lap.

„Maradjon a kormányfő”

A Lidové Noviny című konzervatív napilap szerkesztőségi kommentárjában arra az álláspontra jut, hogy Gyurcsány Ferencnek joga van a kormányfői székben maradnia. Gyurcsány Ferenc nem az első gazdag ember a magyar baloldali kormány élén. Elődje, a bankár Medgyessy Péter sem volt szegény. Medgyessy, miután négy éve megnyerte a választást, betartotta nagyvonalú ígéreteit és szórta a pénzt, fizetéseket emelt. Ennek következtében akkor ősszel (2002) a szocialisták a helyhatósági választást is megnyerték.

A lap szerint Gyurcsány hasonló ígéretekkel indult az áprilisi választáson, mint elődje négy évvel ezelőtt. Ugyanakkor tény, hogy nem is tehetett mást a Fidesszel szemben, amely még többet ígért a választóknak. Gyurcsány győzött, s kiszámolta: ha győzni akar az önkormányzati választáson is, még szét kell osztania egy-két aranyat. “Nem dobott szét semmit, sőt ellenkezőleg: rálépett a fékre és bejelentette, hogy ha Magyarország nem akar csődbe menni, a magyaroknak meg kell húzniuk a derékszíjat. Talán meg kellett tennie, de talán mindez várhatott volna októberig. Magyarország azonban ezért nagy árat fizetett volna, nagyobbat, mint amilyent fizetnie kell” – fejti ki az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik