Nagyvilág

NATO-offenzíva indult Afganisztánban

Több mint kétszáz tálib halt meg a NATO-erők által szombaton indított dél-afganisztáni offenzíva kezdete óta a harcokban - közölte egy, az ISAF-hoz közel álló forrás vasárnap, közép-európai idő szerint a délután közepén.

Muaffak ar-Rubai, az iraki kormány nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap közölte, hogy a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, Pandzsvaji körzetében a nemzetközi biztonsági erőben szolgálatot teljesítő kanadai katonák az afgán hadsereg és rendőrség alakulataival karöltve megkezdték a tálib ellenállási gócok felszámolását. Több száz katona és az afganisztáni biztonsági erők ugyanennyi tagja mellett harci repülőgépeket, valamint géppuskákkal felszerelt helikoptereket is bevetettek, hogy megszabadítsák Pandzsvajit a tálibok fenyegetésétől és stabilizálják a helyzetet az újjáépítési és fejlesztési programok újraindításának céljából. A Medusa (Medúza) fedőnevet viselő offenzíva az eddigi legnagyobb méretű hadművelet azóta, hogy július 31-én a NATO átvette az amerikai vezetésű haderőtől a parancsnokságot az ázsiai ország déli részén, ahol még mindig viszonylag erősen tartják magukat az Afganisztánt egykor uraló tálibok. Az offenzíva vasárnap is tartott.

Lundy arról nem tett említést arról, hogy mekkora mértékű csapást mértek a tálibokra, azt azonban hangsúlyozta, hogy a NATO-t harci cselekmények miatt nem érte veszteség. Az észak-atlanti szövetség egy másik szóvivőjének, Luke Knittignek a tudomása szerint mintegy 20 tálib felkelő halt meg a harcokban. Egy helyi tálib vezető a harci övezetből telefonálva viszont cáfolta, hogy akár egyetlen tálib fegyveres is elesett volna. A telefonon keresztül robbanások, tüzérségi lövések zaja, valamint gyereksírás hallatszott át a háttérből.

Pandzsvaji egyébként mindössze 35 kilométerre nyugatra fekszik Dél-Afganisztán legjelentősebb városától, Kandahártól. A nemzetközi haderő és az afgán biztonsági erők hónapok óta heves összecsapásokat vívnak ebben a körzetben tálib lázadók olykor több mint száz fős csoportjaival. Az ISAF azért döntött a művelet megindítása mellett, mivel hírszerzési értesülések szerint tapasztalt tálib harcosok elkezdték megerősíteni állásaikat, erődítmények kiépítésébe fogtak. A polgári áldozatok elkerülésének érdekében a NATO-csapatok arra kérték a lakosságot, hogy hagyja el az érintett helyeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik