Nagyvilág

Kurdok vállalták az antalyai merényletet

A Kurdisztán Szabad Sólymai (TAK) elnevezésű kurd terrorszervezet jelentkezett kedden az előző napi antalyai robbantásos merénylet elkövetőjeként is, amelynek három halottja és több tucat sebesültje van.

A TAK vállalta hétfőn a vasárnap esti négy robbantást, amelyeket Marmaris égei-tengeri üdülővárosban, illetve Isztambulban követtek el, és amelynek összesen 27 sérült áldozata volt, köztük 10 brit turista. A szervezet hétfőn és kedden is közölte internetes honlapján, hogy bosszúból követik el tetteiket, amiért a török hatóságok fogva tartják Abdullah Öcalant, a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet vezetőjét. Felszólították a külföldieket, tartsák magukat távol Törökországtól, mert „nem biztonságos”.

A kurd többségű területek függetlenségéért 1984 óta fegyveres harcot folytató, az EU-ban és az Egyesült Államokban terroristaszervezetként számon tartott PKK-t a Sólymok irányítójának tartják a hatóságok. Öcalan életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Csak törökök haltak meg

Az antalyai pokolgépet valószínűleg távirányítással hozták működésbe egy moped csomagtartójában a földközi-tengeri üdülőváros bevásárlónegyedében, egy éttermeknek helyet adó épület előtt, a motorkerékpárok számára fenntartott parkolóhelyen – írták kedden a török lapok.

A török hatóságok közlése szerint a halálos áldozatok mind török állampolgárok: egy 18 éves diák, egy 20 éves fiatalember és egy nyugalmazott rendőr. Akif Aktug, az antalyai rendőrség szóvivője húsz sebesültről számolt be, hozzátéve, hogy egyikük állapota súlyos. A CNN Türk hírtelevízió szerint a sebesültek száma eléri a 87-et, s köztük 14, különböző nemzetiségű külföldi turista van. Torma Tamás ankarai magyar konzul szerint nincs magyar a sérültek között.

Veszélyes hely lett Törökország

A Sabah című török napilap szerint a hatóságok három gyanúsítottat keresnek a robbantással összefüggésben. Kedd reggelig a török rendőrség hivatalosan semmit sem közölt arról, hogy mi okozhatta a robbanást.

A hatóságok hétfő este közölték, hogy a többivel egyidejűleg tervezett merényletet hiúsítottak meg az ugyancsak az Égei-tenger partján fekvő Izmir nagyvárosban, ahol letartóztatták a PKK egy tagját és öt cinkosát, valamint lefoglaltak 2,5 kilogramm plasztik robbanóanyagot. A keddre virradó éjszaka nyugalomban telt Törökországban. A törökországi merényletek nyomán két nagy német utazási iroda, a TUI és a Thomas Cook felajánlotta ügyfeleinek a törökországi helyfoglalások ingyenes átírását más helyszínekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik