Nagyvilág

Az izraeliek támogatják a vizsgálóbizottságot

Az izraeliek kétharmada támogatta, hogy alakuljon vizsgálóbizottság a libanoni háború kezelése ügyében - ez derült két szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból. A libanoni háború erősen megtépázta Omert népszerűségét.

A Maariv és a Jediót Ahronót című napilapokban közölt felmérés szerint 67, illetve 69 százalék kívánja a vizsgálóbizottság létrehozását, míg 28 százalék ellenzi azt.


Elégedetlenek a kormánnyal

Az elmúlt hetek eseményei alaposan megtépázták Ehud Olmert kormányfő és Amír Perec védelmi miniszter népszerűségét. A Maariv által megkérdezetteknek mindössze 40 százaléka elégedett a miniszterelnök ténykedésével, holott a háború július 12-i kezdetekor még 77 százalék értékelte őt pozitívan, míg Perec tetszési indexe alig 28 százalékos lett. A Jediót Ahronót által felmértek még szigorúbbak voltak: 84 százalékuk elégedetlen a kabinettel.

Kijutott a kritikákból Dan Haluc vezérkari főnöknek is, akinek jelentős presztízsveszteséget okozott az a keddi leleplezés, mely szerint röviddel a háború kirobbanása előtt részvényeket adott el a Tel-Avivi tőzsdén. Vele a megkérdezettek 52 százaléka elégedetlen, és csak 44 százalék támogatja.


Vizsgálóbizottság alakulhat


Izraelben eddig két alkalommal alakult bíró által vezetett állami vizsgálóbizottság háborús ügyekben. Először 1973 októberét, a Jom Kippuri háborút követően, hogy kivizsgálják az izraeli hadsereg felkészületlenségének okait, majd 1982 szeptemberében, a libanoni háború idején, a Szabra és Satila menekülttáborokban elkövetett vérengzések után. Az első esetben az Agranat-bizottság a hadsereg vezetését tette felelőssé, de büntető szankciókra nem került sor.


A második esetben a Kahane-bizottság úgy ítélte meg, hogy az izraeli vezetőknek „közvetlen felelősségük” volt az Izraellel szövetséges keresztény milíciák által elkövetett tömeggyilkosságokban. Ez Ariel Saron akkori védelmi miniszter, a későbbi kormányfő lemondásához vezetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik