Nagyvilág

A BT nem kért tűzszünetet Izraeltől

A tűzszünet követelése nélkül fejezte be vitáját a Libanon elleni izraeli támadásról pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A testület sürgős összehívását előző nap kérte Libanon abban a reményben, hogy azon tűzszünetre szólítják fel Izraelt.

Jean-Marc de la Sabliere, a testület soros francia elnöke rövid nyilatkozatot olvasott fel, amelyben üdvözölte, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár különmegbízottakat küldött a Közel-Keletre. A BT felszólított egyben minden országot és felet, hogy működjön együtt a különmegbízottakkal. Bejrút sokkal határozottabb választ várt a világszervezettől.

Az elfogadott hatsoros dokumentum hangsúlyozza, hogy a BT várja az ENSZ közvetítő küldöttségének jelentését, amit a lehető leghamarabb szeretne megkapni.

A világszervezet grémiuma a Libanon elleni nagyszabású izraeli hadjárat harmadik napján ült össze soron kívüli tanácskozásra. Izrael megtorlásul indított átfogó támadást a szomszédos ország ellen amiatt, hogy két katonáját szerdán foglyul ejtette és elhurcolta az Irán-barát, síita Hezbollah libanoni gerillaszervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik