Nagyvilág

Elnök nélkül a cseh parlament

Továbbra sincs elnöke a cseh képviselőháznak, miután a jobbközép koalíció új jelöltje, a kereszténydemokrata Jan Kasal az alsóház pénteki ülésén két ízben is megbukott. Az ellenzék ezúttal nem állított saját jelöltet.

Az új házelnök megválasztása feltétele annak, hogy Jirí Paroubek, szociáldemokrata miniszterelnök kormánya benyújtsa lemondását, s Václav Klaus államfő Mirek Topoláneket, a júniusi választáson győztes Polgári Demokratikus Párt elnökét kormányfővé nevezze ki, aki felállítaná az új kormányt, és bizalmat kérne számára a parlamentben. Kasalt a szavazás első körében a 200 tagú testületben csak 99 képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy egy koalíciós képviselő nem rá szavazott.

A múlt héten csütörtökön hasonló módon bukott meg a koalíció első jelöltje, Miroslava Nemcová. A házelnök megválasztásának harmadik kísérletére tíz napon belül kell sort keríteni. A parlamenti patthelyzet a június elején megtartott képviselőházi választás eredményeképpen jött létre.

A Polgári Demokratikus Párt, Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Zöldek Pártjából alakult új kormánykoalíciónak, valamint az ellenzéki oldalon a Cseh Szociáldemokrata Pártnak és Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának ugyanis egyaránt száz-száz mandátuma van együttesen, így nem tudják egymást leszavazni.

Az első két házelnökválasztási kísérlet érdekessége, hogy mind a négy körben egy vagy két koalíciós képviselő nem támogatta saját oldalának jelöltjét. Miután a szavazás titkos, nem lehet megállapítani, hogy kiről van szó. Az ellenzéki pártok eddig nem állítottak jelöltet. Topolánek a jobbközép koalíció nevében felajánlotta a szociáldemokratáknak, hogy átengednék nekik a házelnöki tisztséget annak fejében, ha nem gátolnák meg azt, hogy a kormány bizalmat kapjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik