Nagyvilág

Törökország az EU-val is szakítana Ciprus miatt

Törökország nem nyitja meg kikötőit és repülőtereit Ciprus előtt akkor sem, ha ennek az európai uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztése lesz az ára - jelentette ki pénteken Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

„Amíg a török cipriótákat elszigetelik, addig nem nyitjuk meg kikötőinket és repülőtereinket. Ha az EU fel akarja függeszteni a tárgyalásokat, tegye meg” – mondta Erdogan az Isztambuli Iparkamara ülésén, kijelentését hangos taps fogadta.Az Európai Unió nyomást gyakorol Törökországra, hogy nyissa meg tengeri- és légikikötőit az EU-tag Ciprusi Köztársaság hajói és repülőgépei előtt és ismerje el a nemzetközileg elfogadott ciprusi görög kormányzatot. Ankara szerint azonban először az uniónak kellene feloldania a sziget északi, törökök lakta részét sújtó kereskedelmi korlátozásokat.

A török államfő kijelentésére reagálva Jacques Chirac francia elnök arra figyelmeztette pénteken Törökországot, hogy tartsa tiszteletben az Európai Unióval kötött megállapodását, és nyissa meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi járművek előtt, különben veszélybe sodorja uniós csatlakozását. „Tiszteletben kell tartaniuk vállalt kötelezettségeiket” – mondta újságíróknak Chirac az EU brüsszeli csúcsértekezletén. A francia elnök hozzátette: „Mindenekelőtt abban a kérdésben, hogy a ciprusi áruk megérkezzenek a kikötőikbe. Ha (a törökök) ezt nem teszik meg, akkor kérdésessé teszik, hogy képesek-e folytatni a bővítés felé vezető útjukat”.

A törökök úgy vélik: az EU rosszul döntött, amikor engedélyezte, hogy a ciprusi görögök anélkül csatlakozzanak az unióhoz, hogy a megosztott földközi-tengeri szigeten élő két közösség helyzetét megnyugtatóan rendezték volna. A Ciprusi Köztársaság kijelentette, hogy megakadályozza Törökország csatlakozását, ha nem történik előrelépés a tengeri- és légikikötők megnyitása ügyében.

Ciprus szigete 1974 óta két részre oszlik: északi részén az egyedül Ankara által támogatott észak-ciprusi török köztársaság működik, míg a déli részen lévő, görög lakosságú Ciprusi Köztársaságot a török kormányzat mind a mai napig nem ismerte el. 2004 áprilisában párhuzamos népszavazást tartottak a ciprusi görög és a ciprusi török közösség körében arról a tervről, amely alapján a 30 éve megosztott sziget újraegyesülhetne. Hivatalos adatok szerint a görög ciprióták 75,83 százaléka nemmel szavazott az ENSZ-tervre, így 2004. május 1-jén a sziget görögök lakta része a török közösség nélkül csatlakozott az Európai Unióhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik