Nagyvilág

Bagdadban az amerikai elnök

Váratlanul Bagdadba érkezett George W. Bush amerikai elnök – jelentette kedden az al-Irakíja iraki közszolgálati televízió.

Bush, aki várhatóan alig több mint öt órán tartózkodik majd Bagdadban, az iraki főváros erődítményszerű kormányzati és diplomáciai negyedében, a Zöld Zónában találkozott Núri al-Máliki miniszterelnökkel, aki maga is csak néhány perccel korábban értesült az amerikai elnök érkezéséről. Biztonsági okokból ugyanis mindössze néhány fehér tanácsadó és az amerikai elnök kíséretében lévő újságíró tudott előzetesen a bagdadi útról.

George Bush a tervek szerint beszédet mond amerikai katonák előtt. A meglepetésszerű látogatásra hat nappal azután került sor, hogy amerikai légicsapásban megölték Abu Muszab az-Zarkávit, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjának vezetőjét.

Előző nap még olyan hírek láttak napvilágot, hogy Bush az iraki politika további alakításának kérdéseiről kedden a Camp David-i elnöki rezidenciáról videokonferencia keretében tárgyal az iraki miniszterelnökkel.

George Bush az iraki háború kitörése óta másodszor látogat a közép-keleti országba. Először 2003 novemberében az amerikai hálaadás ünnepén járt Irakban, két héttel Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor elfogásának bejelentése előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik