Nagyvilág

Abbász megerősítette a Hamasznak címzett ultimátumát

Megerősítette a Hamasznak címzett ultimátumát Mahmúd Abbász palesztin elnök, miszerint népszavazást ír ki arról a nemzeti megegyezési tervről, amelyet Izraelben bebörtönzött palesztin vezetők szerkesztettek abban a reményben, hogy véget ér a palesztin területeken kialakult pénzügyi-politikai válság, és amelyet a kormányon lévő radikális szervezet egyelőre nem fogadott el.

Abbász ezt Javier Solanával hétfőn Rámalláhban tartott találkozója utáni sajtóértekezletén jelentette ki. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője útban Irán felé szakította meg útját Izraelben és a palesztin területeken.

Abbász szerint, ha nem sikerül rávenni a Hamaszt, hogy alakítson ki az eddiginél mérsékeltebb álláspontot, kénytelen a referendum eszközéhez nyúlni, mint fogalmazott: “nem marad más választásunk, mint a néppel konzultálni”.

A bebörtönzöttek által készített nemzeti megegyezési terv egyebek mellett kilátásba helyezte, hogy véget vetnek az izraeli célpontok elleni támadásoknak, palesztin államot hoznak létre az 1967-ben megszállt területeken, és a szöveg kimondatlanul elismeri Izrael jogát a létezésre, amit a Hamász kereken elutasít.

Abbász május 25-én jelezte, hogy 10 napot ad a Hamásznak a terv elfogadására, és ha a szervezet erre nem hajlandó, negyven napon belül népszavazást ír ki. A Hamász, amellett, hogy nem hajlandó elismerni Izraelt, visszautasítja azt is, hogy véget vessen erőszakos akcióinak.

Ezért a nyugati országok megvonták a korábban átutalt pénzügyi támogatásaikat, s emiatt a Palesztin Hatóság működése a csőd szélére került. Solana a maga részéről megígérte Abbásznak, hogy az EU továbbra is tárgyal arról, miként tudna a palesztinok segítségére lenni, és hangsúlyozta, hogy az európai szervezet nem hagyja magára a palesztin népet.

Az Al-Kudsz Brigádok, a radikális Iszlám Dzsihád palesztin szervezet fegyveres szárnya a múlt héten elfogadta a bebörtönzöttek megegyezési tervét. Az Abbász vezette Fatah és a Hamász egyezkedéséhez közel álló források szerint a kormányon lévő palesztin szervezet most azt akarja elérni, hogy még egy kéthetes tárgyalási fordulót tartsanak Gázában, hogy a párbeszédbe emigrációban élő vezetői is be tudjanak kapcsolódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik