Nagyvilág

Csehország: a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnának

Jirí Paroubek cseh kormányfő vasárnap bejelentette: javasolni fogja az általa vezetett Cseh Szociáldemokrata Pártnak, hogy vonuljon ellenzékbe.

“Támogatni fogom az ellenzékbe vonulást” – közölte Paroubek a parlamentbe bejutott öt párt elnökének vasárnapi televíziós vitájában. A kérdést vasárnap tárgyalja meg a párt képviselői klubja, hétfőn pedig a pártvezetés. A szociáldemokrata pártelnök úgy nyilatkozott, hogy “a Polgári Demokratikus Párt győzelme nem tisztességes eszközökkel született”. Megismételte, hogy pártja ezért mérlegeli a választások megtámadását jogi úton. Miroslav Topolánek, a polgári demokraták elnöke Paroubek kijelentését nem kívánta kommentálni. “Örülök, hogy első ízben elismerte vereségét és az ellenzékbe való vonulásról beszél” – jegyezte meg Topolának, aki saját szavai szerint számít arra, hogy hétfőn Václav Klaus államfőtől kormányalakítási megbízást kap.

A hétvégi csehországi képviselőházi választást ugyan a polgári demokraták nyerték, de a baloldal és a jobboldal egyaránt 100-100 mandátummal rendelkezik a 200 tagú alsóházban. Ezért patt helyzet alakult ki a választások után. Többségi kormányzásra csak akkor lenne esély, ha a két legnagyobb párt kötne koalíciót, arra azonban nem sok esély van, hogy a durva hangú kampány után a szociáldemokraták és a polgári demokraták szövetségre lépjenek.

Topolánek nem mondta el, hogyan kívánja elérni azt, hogy az általa felállított kormány bizalmat kapjon a parlamentben. A szociáldemokraták és a kommunisták jelezték, hogy számukra a polgári demokraták programja elfogadhatatlan. Paroubek azonban nem zárta ki, hogy a polgári demokraták vezette kormányról való bizalmi szavazáskor a szociáldemokraták esetleg kivonulhatnak az ülésteremből, ami lehetővé tenné a kormány jóváhagyását. A három jobboldali párt elutasította Vojtech Filip, kommunista pártelnök javaslatát, hogy alakuljon nemzeti egységkormány egy éves mandátummal, amely előkészítené a következő idő előtti választást, esetleg a választási törvény módosítását. Filip úgy vélte: nincs esély egy többségi támogatású stabil kormány megalakítására, s jobb lenne ezért inkább nyugodtan megegyezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik