Nagyvilág

Bush és Blair: követtünk el hibákat Irakban

Az elmúlt három évben nem minden a terveknek megfelelően alakult, az egységkormány megalakításával Irak mégis jó úton halad előre – állapította meg George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő pénteken. Bush elnök az Irakban elkövetett legnagyobb hibaként "Abu Graib"-ot említette.

Bush elnök Tony Blair brit kormányfővel folytatott találkozóján elismerte, hogy az elmúlt három évben nem minden úgy alakult, ahogy várták és szerették volna, de úgy vélte, Núri Al-Máliki új iraki miniszterelnök nagyra törő programja reményt ad a kibontakozásra. Tony Blair kormányfő Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, és az egész nemzetközi közösség kötelességének nevezte az iraki egységkormány támogatását.

Az amerikai elnök leszögezte, hogy a kudarcok és ballépések ellenére határozott meggyőződése, hogy Szaddám Huszein rezsimjének az eltávolítása helyes döntés volt.


Nincs menetrend a csapatkivonásra

Bár minkét országban egyre erőteljesebbek a csapatkivonást követelő hangok, egyelőre nem tervezik a katonák hazahívását. Bush elnök ismételten elutasította, hogy rögzítsék a csapatkivonás menetrendjét. Úgy fogalmazott, hogy a katonák “annyi ideig maradnak, amennyi kell a győzelem kivívásához”. A cél – hangoztatta – változatlanul az, hogy Irak megálljon a saját lábán és meg tudja védeni magát. Bush tagadta, hogy a Pentagon az év végéig 100 ezerre szeretné csökkenteni az amerikai katonák számát.


Tony Blair a hét elején tett bagdadi látogatására utalva elmondta, hogy egyetlen megválasztott iraki politikus sem mondta neki, hogy a koalíciós csapatok azonnali kivonását akarja. Az irakiak – tette hozzá pontosan tudják, mit akarnak: a támogatásunkat addig, amíg pótolni nem tudnak minket, amíg a kormány át nem tudja venni az ellenőrzést az ország felett. A brit kormányfő azzal a benyomással távozott Bagdadból, hogy a helyzet továbbra is súlyos, de az új kormány derűlátásra ad okot.Irakban 133 ezer amerikai és 8 ezer brit katona állomásozik.

Az Irakban történtek Bush és Blair karrierjét is beárnyékolták, és most mindketten megpróbálják a javukra fordítani a demokratikusan választott bagdadi kormányhoz fűzött pozitív reményeiket. A pozitív politikai megítélés a jelen helyzetben különösen fontos, hiszen az utóbbi időben mindkét politikus népszerűsége drasztikusan csökkent, és lassan a kormányzati ciklusuk végére érnek -írja a BBC.

A legnagyobb hiba

A kérdésre, hogy mi volt Amerika legnagyobb hibája Irakban, Bush elnök tömören úgy válaszolt hogy “Abu Graib”. “Azóta is fizetjük az árát” – mondta. Hozzátette, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimjének gyakorlatával szemben most bíróság elé állították azokat, akik ezeket a cselekedeteket elkövették. Tony Blair azt tartotta hibának, hogy a Baath párt, az iraki állampárt felszámolása során a képzett szakembereket is eltávolították az élet szinte minden területéről. A két vezető eddig soha nem beszélt ilyen nyíltan az Irakban elkövetett hibákról – írja a BBC.

Bush elnök Irán ügyében először beszélt arról, hogy kész fontolóra venni azokat a kedvezményeket, amiket a teheráni kormánynak az urándúsításért cserébe felajánlanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik