Nagyvilág

Új hidegháborúról írnak az orosz lapok

A hidegháború újjáéledéséről és egészségügyi kordonról cikkeztek pénteken az orosz lapok az amerikai alelnök előző napi vilniusi beszédével kapcsolatban, kiemelve, hogy Dick Cheney választás elé állította Oroszországot: vagy visszatér a demokratizáláshoz, vagy ellenséggé válik.

Az amerikai vezetőség olyan újabb regionális tömörülés létrehozását hirdeti meg az egykori Szovjetunió területén (a balti- és fekete-tengeri országokból), amely nemcsak alternatívájává, hanem sírásójává hivatott válni a Független Államok Közösségének (FÁK) – írta a liberális Vremja Novosztyej, a terv társszerzőjeként aposztrofálva Mihail Szaakasvili grúz és Viktor Juscsenko ukrán elnököt.


Barát, vagy ellenség?


Ultimátum: ellenség a kapuban című írásában a Kreml-bíráló, konzervatív Kommerszant úgy vélte, hogy Cheney új hidegháború beálltát állapította meg programadó beszédében, amelyben a demokratikus útról való letérésben, valamint energiakincsével való zsarolásban, megfélemlítésben és szomszédai területi egységének aláásásában marasztalta el Oroszországot a Nyolcak (a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) júliusban, Szentpéterváron esedékes csúcstalálkozója előtt.

A Kommerszant szerint a beszéd csúcspontja az amerikai alelnöknek az a bejelentése volt, hogy Oroszországnak választania kell: visszatér a demokráciához, vagy ellenséggé válik. Cheney szinte fultoni beszédet mondott Vilniusban – vélte Mihail Zigar, a lap kommentátora, Winston Churchill hatvan évvel ezelőtti beszédére utalva, amelyben bevezette a hidegháború fogalmát. Cheney szavai azt jelentették, hogy a hidegháború újjáéled, csak a frontvonal eltolódott – toldotta meg Zigar, aki szerint Szentpéterváron kérdőre vonják majd Oroszországot arról, hogy melyik alternatívát választja.

Csak Kína és Közép-Ázsia marad?

A nagy nyolcak mellett kis kilencek (a baltiak, valamint Lengyelország, Ukrajna, Moldova, Románia, Bulgária és Grúzia) csoportja próbál kikerekedni Oroszország olyan szomszédaiból, amelyek a vele való normális kapcsolatápolás helyett az ellentétek felnagyításával és kihasználásával igyekeznek megvalósítani önmagukat – írta a Demokratikus Választás Társulásának vilniusi konferenciájáról az orosz kormánylap, a Rosszijszkaja Gazeta. A Komszomolszkaja Pravda szerint az új tömörülés tagjai olyan egészségügyi kordont vontak Oroszország határai mentén, amely már csaknem a Kaszpi-tengerig ível. A tömeglap térképvázlata mellesleg Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát is a társulásba sorolta, noha ezek elnökei távol maradtak a vilniusi tanácskozásról.

Washington azt a régi konstrukciót alkalmazta, amelyet még Churchill talált ki Oroszország birodalmi törekvéseinek meggátolására – jegyezte meg a Komszomolka is, feltételezve, hogy Oroszország számára nem marad más hátra, mint erősíteni Fehéroroszországhoz és Közép-Ázsiához fűződő kapcsolatait. És közeledni Kínához a nyugati erő ellensúlyozására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik