Nagyvilág

Kormányválságot okozhat Szerbiában a Mladics-ügy

Lemondott tisztségéről szerdán Miroljub Labus szerbiai miniszterelnök-helyettes, amiért Brüsszel felfüggesztette a társulási tagságról szóló tárgyalásokat Belgráddal.

Labus belgrádi sajtótájékoztatóján jelentette be lemondását, és azt javasolta pártja, a G17 Plus minisztereinek, hogy kövessék példáját. A politikus ugyanakkor azon a véleményen van, hogy pártjának továbbra is támogatnia kell a kormányt, amíg folynak a tárgyalások Koszovó jövőjéről. A pártelnök május 13-ra hívta össze a G17 Plus vezető testületének ülését, amelyen döntés születik arról, hogy a párt politikusai maradnak-e a kormányban. A második legnagyobb kormánypárt képviselői jobbára pénzügyi és gazdasági posztokat foglalnak el a kabinetben, Mladjan Dinkic pártalelnök a pénzügyi tárcát vezeti.

Labus lemondólevelében Vojislav Kostunica miniszterelnökhöz fordulva rámutat arra, hogy az EU felfüggesztette a társulási tagságról szóló tárgyalásokat, mert a kormány – Kostunica kifejezett ígéretével ellentétben – nem teremtette meg a politikai körülményeket a tárgyalások folytatásához, és ezzel cserben hagyta az ország és a polgárok egyik legfontosabb érdekét. Labus közli, hogy miniszterelnök-helyettesként, továbbá a belgrádi tárgyalódelegáció tagjaként nem kíván részt venni többé az „ilyen politikában”.

Az Európai Bizottság szerdán függesztette fel a tárgyalásokat a szerbia-montenegrói kormánnyal, mert a szerb hatóságok nem vették őrizetbe a srebrenicai népirtás főfelelősének tartott Ratko Mladicsot volt boszniai szerb katonai vezetőt. Az EU azt várta a szerb hatóságoktól, hogy március végéig elfogják és kiadják Hágának a legkeresettebb szökevényt, de méltányolva Kostunica erre vonatkozó ígéretét, április végére halasztották a határidőt. Az ígéret ellenére a tábornok még mindig szökésben van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik