Nagyvilág

Olaszországban a választók kétharmada szavazott

A két napra, vasárnapra és hétfőre kitűzött választások első napján a mintegy 47 millió bejegyzett választópolgár 66,5 százaléka járult az urnák elé az olasz belügyminisztérium adatai szerint.

A képviselőházi és szenátusi választásokon a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette jobboldali Szabadság Háza (Cdl) és a Romano Prodi volt kormányfő, egykori EU-bizottsági elnök fémjelezte baloldali Unió között dől el az ország vezetésének sorsa a következő öt évre.

A részvételi arányt sokan a választás kimenetelét meghatározó körülmények egyikének tekintik. Berlusconi korábban biztosra vette győzelmét, ha a részvételi arány meghaladja a 80 százalékot, ahogyan az az 1996-os és a 2001-es választások esetében is történt.

A részvételi adatok régiónként eltérő képet mutattak: a déli országrészben a választópolgárok 59,6 százaléka járult az urnák elé az első napon, szemben a közép-olaszországi 69,2 százalékos és az észak-olaszországi 71,5 százalékos részvételi aránnyal. Rómában és a fővárost övező térségben nagyon magas volt a részvétel, egyes szavazókörökben a polgárok még az esti urnazárás előtt öt perccel is voksoltak.

A Prodi vezette baloldali Unió derűlátónak tűnt a voksolás első napja után. “Nagyon jó jelzéseket kaptunk” – mondta az Unió egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

Kampánycsendsértést emleget a baloldal

Az olasz ellenzék vasárnap sorozatos kampánycsendsértéssel vádolta a kormánypártokat. Alfonso Pecoraro Scanio, az olasz Zöldek elnöke a médiaegyenlőséget és a magánszféra sérthetetlenségét garantáló hatóságok azonnali közbelépését követelte, miután a párt “SOS tiszta szavazás” nevű megfigyelő központjába egymás után érkeznek a panaszok, melyek szerint továbbra is folyamatosan érkeznek a mobiltelefonok hangpostáira Silvio Berlusconi üzenetei: ezekben a kormányfő elmagyarázza programját.

A hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, aki saját szavazócéduláját lefényképezte, mielőtt azt az urnába dobta volna – közölték olasz sajtóforrások. Az eset a dél-olaszországi Campania régióban lévő Casertában történt, ahol jelentős befolyása van a Camorra maffiaszervezetnek. A kisvállalkozót a választási biztosok látták, amint lefotózza a kitöltött cédulát. Azonnal értesítették a Digost, az olasz terroristaelhárító szolgálatot. A maffia Dél-Olaszországban irányítani igyekszik a politikai életet is.

A parlamenti választások hétfő reggel folytatódnak Olaszországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik