Nagyvilág

Lemond az SPD-elnök

Mindössze öt hónappal megválasztása után hamarosan bejelenti lemondását pártelnöki tisztségéről Matthias Platzeck, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Brandenburg tartomány miniszterelnöke – vált ismeretessé hétfőn a párt berkeiből.

A hírek szerint utóda első helyettese, Kurt Beck, Rajna-Pfalz tartomány miniszterelnöke lesz. A párt testületei hétfőn foglalkoznak a lemondással és az utódlással.

Az 52 éves Platzeck március 29-én hirtelen hallásvesztés miatt kórházba került, ahonnan a múlt szerdán engedték el. A hirtelen hallásvesztést az orvostudomány a stresszes állapot tipikus következményének tartja, amely menedzserek és politikusok körében gyakrabban fordul elő, mint más foglalkozási ágak művelőinél. Előtte Platzeck egy erős influenza miatt volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét.

Platzecket 2005. november 15-én az SPD történetének egyik legjobb választási eredményével (99,4 százalék) választották pártelnökké a meglepetésszerűen lemondott korábbi elnök, Franz Müntefering helyébe. Platzeck 2002 júniusától Brandenburg tartomány miniszterelnöke.

Várható utóda, Kurt Beck a március 26-i tartományi választásokból került ki győztesen, és kormányozhatja Rajna-Pfalzot abszolút többséggel. Tavaly novemberben 92,2 százalékkal választották meg az SPD alelnökévé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik