Nagyvilág

Kitiltanák a kamerás telefonokat a foci vb-ről

Kitiltaná a FIFA a kamerás telefonokat a németországi futball-világbajnokság helyszíneiről, egyben az internetfüggőket is magára haragítaná.

Botrány még nincs, de annak lehetőségét feltétlenül magában hordozza Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, azaz a FIFA elnökének terve. A svájci sportdiplomata arra készül ugyanis, hogy a fotózásra és filmezésre alkalmas mobiltelefonokat még a stadionok bejáratánál elkoboztassa – a mérkőzések idejére – a jegyekért tekintélyes summákat leszurkolóktól.

Ha sikerül keresztülvinnie elképzelését, Blatter népszerűsége a nyári németországi futball-világbajnokság heteiben alighanem „fagypont alá süllyed”. Annál is inkább, mert – hogy a média se maradjon ki a jóból – a világbajnokság képes összefoglalóit, azaz a leglátványosabb akciókat és a gólokat csak 3 órás késleltetéssel láthatnák az interneten a nézők.

Sötét középkor?

A tervek hallatán a legsötétebb középkort emlegetik az internetes fórumokat látogató drukkerek, s nem is teljesen indokolatlanul. A szervezők az egyik oldalon a legkorszerűbb informatikai háttértámogatással készülnek a sportünnepre, a másik oldalon – a FIFA „jóvoltából” – az innovációk használatának megvonására készülnek. Hiába próbálja tehát Németország – a nemzetközi szövetséggel karöltve – minden egyéb téren „nagykorúként” beállítani magát az informatikai újdonságok használata tekintetében, a két intézkedés mindent romba dönthet.

Pedig az igyekezet eddig figyelemre méltó volt. Kizárólag az interneten árusították például a rádiófrekvenciás azonosítóval ellátott belépőket. Az RFID-technológia bevetésére azért volt szükség, hogy nyoma legyen annak, ki és honnan rendelte a jegyet. Az igény beérkezésekor rögvest lekáderezték a megrendelőt: központi számítógép ellenőrizte, az adott személy nem tagja-e valamilyen huligáncsoportnak, esetleg nem volt-e valaha bármelyik országban rendőrségi ügye. Miután pedig javában zajlik a jegyek másodpiaci kereskedelme, a biztonságiak komplett ujjlenyomat- és biometriai azonosító rendszerrel felszerelkezve várják majd a szurkolónak öltözött rendbontókat.

A mobilkészülékek tiltása – a várttal ellentétben – nem sérti különösebben a készülékgyártók érdekeit. Pedig e cégek többsége a fociünnephez igazítja a legújabb kamerás mobiltelefonok megjelentetését, de Suga János, a magyarországi Motorola vezérigazgatója szerint egy ilyen sportesemény hatása meg sem közelíti a karácsonyi vásárlási lázat. Úgy véli, a FIFA által tervezett intézkedés nem a gyártók eladásait fékezi, sokkal inkább a mobilszolgáltatók számára veszteség: lassítja a 3G-szolgáltatások fejlődését, márpedig ezek a cégek éppen ebbe az irányba próbálják terelni a telefonok fejlődését.

Bajban az internetes szurkolók

Az internetszolgáltatókat és a hírportálokat még rosszabbul érinti a „Lex Blatter” esetleges hatályba lépése. Weyer Balázs, az Origo főszerkesztője például tudomásul veszi ugyan a kizárólagossággal rendelkező médiumok javát szolgáló lépést, de úgy gondolja, hogy a korlátozással hosszabb távon nem lehet az információáramlás útjába állni, és megakadályozni az online sajtóorgánumok térhódítását.

A legnagyobb vesztesek talán mégis a szurkolók lesznek, akár a helyszínről, akár a hírportálokon követik az eseményeket. Kamerás mobiltelefonjaik hiányában nem tudják megörökíteni a meccsek legszebb pillanatait, vagy éppen saját magukat, barátaik társaságában a vb valamely stadionjában. A lelátó tetejéről persze még Jan Koller, a csehek hórihorgas támadója is hangyának tűnne, még egy erősebb zoommal felszerelt telefonnal fényképezve is, de a saját helyszíni felvétellel akkor is sokáig lehetne otthon büszkélkedni az ismerősök előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik