Nagyvilág

Nyolc év helyett 6 hónapot kapott a fogolykínzó

A lehetséges nyolc és fél év helyett csak hat hónap börtönre ítélte az illetékes hadbíróság azt az amerikai kutyavezető őrmestert, aki az Abu Graib-i börtönben iraki foglyokat gyötört és tartott rettegésben.

Csütörtöki sajtóbeszámolók szerint a 24 éves Michael J. Smith őrmestert a héttagú katonai esküdtszék a 13 vádpont közül ötben talált bűnösnek, amiért összesen több mint nyolc év 9 hónap börtönnel sújthatták volna, de a hadbíróság ehhez képest enyhe ítéletet hozott. A vád szerint Smith és egy másik kutyavezető szórakozásból gyakran űzték „ebtáncoltatónak” nevezett játékukat: abban versengtek, hogy a szájkosár nélkül acsargó kutyával hány foglyot tudnak annyira megijeszteni, hogy rettegésükben magukra piszkítsanak. A védelem képviselői azzal érveltek, hogy a férfi felső utasításra cselekedett, kihallgatás előtt meg kellett puhítania a foglyokat, és ezért méltánytalanul említik őt egy lapon az Abu Graib-i hírhedt visszaéléseket elkövető katonai rendőrökkel.

Smith őrmestert mellékbüntetésként lefokozták közlegénnyé és kicsapják a hadsereg kötelékéből. Az őrmester a bírák előtt kijelentette, hogy a katona nem azért van, hogy puhány legyen és babusgató, és hozzátette: bár csak írásban kapta volna meg a parancsot. A Bagdad melletti börtön másik kutyavezető őrmesterének a pere május 22-én kezdődik. Smith őrmesteren kívül kilenc katonát ítéltek el eddig visszaélés címén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik