Nagyvilág

Orosz közreműködéssel dúsítana uránt Teherán?

Irán pozitívan fogadta azt az orosz javaslatot, mely szerint hozzanak létre vegyesvállalatot az urán dúsítására, de fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy felújítja saját urándúsítási tevékenységét, amennyiben atomprogramját az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják.

Az orosz kezdeményezés szavatolná, hogy a dúsított uránt Irán nem használja fegyverkezésre – közölte Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója. Teherán elképzelései szerint  a programba akár más államokat is be lehetne vonni – tette hozzá.

A tervek szerint az iráni urániumot Oroszországban dúsítanák, majd visszaszállítanák az épülő busehri erőmű és a jövőbeni újabb reaktorok üzemeltetésére, kizárólag békés felhasználás céljából. A javaslat kedvező iráni fogadtatása ellenére a moszkvai tárgyalásokon nem született megállapodás az esetleges urándúsítási együttműködésről. „A tervet tökéletesíteni kell a további tárgyalásokon, amelyeket februárban fogunk tartani” – mondta Laridzsáni a sajtóértekezleten, megjegyezve: nem merült fel javaslat arra vonatkozóan, hogy Kínát is bevonják a tárgyalásokba – írja a BBC.

Irán fenntartja a fenyegetést

Teherán szorosan együttműködik a NAÜ-vel, és Izrael kivételével kész tárgyalásokat folytatni bármely országgal, amely elismeri jogát a nukleáris technológiára. Laridzsáni ugyanakkor megismételte azt a fenyegetést, hogy Irán azonnal megkezdi urániumának ipari dúsítását, ha nukleáris dossziéját az ENSZ BT elé utalják, vagy ha politikai nyomás alá helyezik. A főtárgyaló szerint az iráni atomdosszié átadása az ENSZ BT-nek nem használna a világnak, sem a térség biztonságának.

Laridzsáni közölte, hogy a NAÜ felügyelői jelenleg Iránban tartózkodnak, és kedden Teheránba érkezett az ügynökség helyettes vezetője ellenőrzés elvégzése céljából. Irán abban érdekelt – hangsúlyozta –, hogy folytatódjék a kiegészítő jegyzőkönyv végrehajtása, de Teherán a jegyzőkönyv keretein túlmenő együttműködést akar a NAÜ-vel.

Irán – egyes bírálói szerint – időhúzásra próbálja felhasználni az orosz kompromisszumos javaslatot a NAÜ kormányzótanácsának az iráni atomprogrammal foglalkozó február eleji ülésének közeledtével. Laridzsáni és Igor Ivanov orosz nukleáris főtárgyaló találkozójáról kedden Moszkvában szűkszavú közös közleményt adtak ki, amelyben a felek annak az óhajuknak adtak hangot, hogy az ügyet diplomáciai úton kell megoldani, a NAÜ keretein belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik