Nagyvilág

Káoszra készül New York

Kedden sztrájkolnak a New York-i tömegközlekedés dolgozói, miután munkáltatóik nem teljesítették nyugdíj-biztosítási igényeiket. A munkabeszüntetést a városvezetés törvénytelennek tartja, a sztrájkolókat súlyos pénzbüntetéssel fenyegeti.

A New York-i tömegközlekedés dolgozói kedden 25 éve nem látott sztrájkra készülnek: a 33 700 alkalmazottat képviselő Local 100 szakszervezeti szövetség azután szólította fel munkabeszüntetésre az általa képviselt dolgozókat, hogy nem tudott megállapodni a város tömegközlekedéséért felelős Metropolitan Transportation Authorityvel a dolgozók magasabb nyugdíj- és betegbiztosítási igényeiről.


Egy bírói végzés azonban a fenyegető káoszra hivatkozva előzetesen megtiltotta a sztrájkot. Michael Bloomberg, New York polgármestere is törvényellenesnek minősítette az akciót, és arra szólította fel a városlakókat, hogy gyalog, biciklivel, vagy többen használva egy-egy autót jussanak el munkahelyükre. A városvezetés keresetet nyújtott be, amely szerint a szakszervezetet a sztrájk minden napjáért 15 millió dolláros, a sztrájkoló dolgozókat pedig napi 25 ezer dolláros büntetéssel sújtaná.


Az amerikai nagyváros földalatti-hálózata és buszjáratai naponta átlag 7,3 millió utast szállítanak. A hatóságok becslése szerint a sztrájk napi több mint 200 millió dolláros kárt okozna, más becslések akár 400 millió dolláros veszteségről szólnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik