Nagyvilág

Blair Tallinnban tárgyalt a büdzséről

Tony Blair brit kormányfő Tallinnban kezdte meg egyeztetését az unió hosszú távú költségvetésére vonatkozó brit javaslatról a közép-európai országokkal.

Csütörtökön Andrus Ansip észt, Aigars Kalvitis lett és Algirdas Brazauskas litván kormányfővel találkozott. Az uniós elnöki tisztet jelenleg betöltő Nagy-Britannia azzal a javaslattal állt elő, hogy a 2007 és 2013 közötti évekre vonatkozó, júniusban javasolt 871 milliárd eurós költségvetést 20-25 milliárd euróval csökkentsék. Az unióhoz újonnan csatlakozott több tagország is tiltakozott az ellen, hogy a költségvetésben a korábbihoz képest kisebb összegek szerepeljenek a nekik juttatott strukturális alapokban.

Blair megbeszéléseiről az első mérleget esti tallinni sajtóértekezletén vonja meg. Pénteken Budapesten kerül sor a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák vezetőkkel folytatandó megbeszélésekre. Brüsszeli értesülések szerint az új tagországok Tony Blairhez intézett levélben utasítják el a brit javaslatot.

A hírek szerint azonban megbomlani látszik a közép-európai országok egysége, Szlovákia ugyanis vonakodik a levéltervezet aláírásától, mivel Nagy-Britannia állítólag jelentős összegeket ígért Pozsonynak a Javlovskie Bohunice-i atomerőműve bezárásához. A Reutershez eljutott levéltervezet szerint az új tagországok nem hajlandók elfogadni az uniós kohéziós és strukturális alapok juttatásainak brit javaslatban szereplő 10 százalékos csökkentését. A tervezetet már kilenc új tagország aláírta, Szlovákia azonban nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik