Nagyvilág

A luxemburgi miniszterelnök „Az év európaija”

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök kapta meg „Az év európai embere" címet egy uniós kérdésekkel foglalkozó hetilap, a European Voice által szervezett szavazáson.

A kedd esti brüsszeli eredményhirdetésen Juncker győzelmét azzal indokolták, hogy ő volt az, akinek sikerült megfordítania a tendenciát, s elérnie, hogy az EU-alkotmány franciaországi, illetve hollandiai elutasítása után, idén nyáron a luxemburgiak egy népszavazáson mégis jóváhagyják a dokumentumot. Megválasztásánál nyilván sokat nyomott a latban, hogy az EU legrégebben hivatalban lévő miniszterelnöke, aki nagy tekintéllyel rendelkezik, méghozzá nemcsak Luxemburgban, hanem állam- és kormányfőtársai előtt is.

Az idei év első félévében ő volt az Európai Unió soros elnöke, s óriási – bár végül eredménytelen – erőfeszítéseket tett az EU következő keretköltségvetésének elfogadtatásáért.

A Brüsszelben megjelenő, uniós témákkal foglalkozó European Voice minden évben megrendezi az év európai emberét megválasztó szavazást. Olyan embereket jelölnek e címre, akik az elmúlt 12 évben leginkább befolyásolták Európa életét. Egyébként számos „alkategóriában” – az év államférfija, parlamenti képviselője vagy éppen újságírója – is díjat osztottak. A jelöltek közül internetes szavazással, valamint a lapban található szavazólap beküldésével lehetett választani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik