Nagyvilág

Vegyi fegyvert vetettek be az amerikaiak Irakban?

Az olasz Rai televízió híradója szerint az Egyesült Államok kémiai fegyvert, fehér foszfort vetett be Falluja ellen 2004 novemberében. Az olasz kormány csökkenti katonái számát, de nem vonja ki erőit Irakból.

„Rendre azt hallottam, hogy legyek óvatos, mert fehér foszfort használtak Fallujában. A foszfor azonnal leégeti a testet, egész a csontokig. Én láttam nők és gyerekek elégett testeit” – nyilatkozta az olasz hírműsornak Jeff Englehart, egy Irakban szolgált veterán katona. Hozzátette: a foszfor robbanása egy nagy felhőre emlékeztette, és 150 méteres körzetben pusztított. A Rai munkatársainak Mohamed Tareq al-Deraji, a fallujai emberi jogok központi tudományintézetének igazgatója is megerősítette: több szemtanú állította, hogy különböző színű robbanásokat látott, és sokan megégtek benne, aki pedig nem sérült meg, alig tudott lélegezni.

Az eset kirobbanását követően az olasz ellenzék egyik vezéralakja, a kommunista tömörülés vezetője, Fausto Bertinotti Irak elhagyására szólította fel a kormányt. „Zapatero sem egy nap alatt vonta ki csapatait, ehhez id kell. De a döntés meghozatala a politika választása. A foszfor bevetése után erkölcsi kötelesség kivonni a csapatokat. Ezt egyébként Prodi az ellenzéki erők vezérévé választása előtti programjában már le is fektette” – nyilatkozta Bertinotti a római la Repubblica című napilapnak.

Antonio Martino védelmi miniszter ezzel szemben vasárnapi látogatásán Bagdadban az olasz erők maradásáról erősítette meg Ibrahim Al Jaafari iraki miniszterelnököt. „Olaszország nem hívja vissza katonáit Irakból mindaddig, amíg küldetését nem teljesítette. A kint szolgáló katonáink számát csökkentjük ugyan, de ez nem jelenti a teljes misszió visszavonását” – hangsúlyozta az itáliai védelmi miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik