Nagyvilág

Politikai földrengés Németországban

A nagykoalíciós kormányzás esélyeit is megrendítő politikai földrengést váltott ki Németországban Franz Münteferingnek, a szociáldemokraták (SPD) elnökének az a bejelentése, hogy másfél év után nem vállalja tovább a pártelnöki posztot, s még gondolkodik azon, hogy belépjen-e a kormányba.

  

Visszatáncol?

Andrea Nahles, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkári posztjának várományosa egy interjúban nem zárta ki, hogy végül is lemond jelöltségéről. “Mindent lehetségesnek tartok” – jelentette ki az SPD balszárnyához sorolt 35 éves politikus a Deutschlandfunk rádióállomás egyik műsorában. Nahlest az SPD vezetősége jelölte a főtitkári posztra, miután megkapta a jelen lévők szavazatainak többségét. Nahles azt mondta, hogy a személyi kérdések “közös megoldásában” érdekelt, az SPD nem engedhet meg magának “függőjátszmát”, miután Müntefering bejelentette visszavonulási szándékát, s meggyengítette a szociáldemokraták pozícióit a konzervatívokkal folyó nagykoalíciós tárgyalásokon.
Nahles szavai szerint Müntefering korábbi beszélgetések során sohasem adta jelét annak, hogy a következő SPD-főtitkár személyéről szóló szavazást saját személyéhez kapcsolódó bizalmi szavazásnak is tekinti.

 


Politikai földrengés Németországban 1

Politikai földrengés Németországban 2

A német lapok a fordulatot követően mindent lehetségesnek tartanak, még új választásokat is, az SPD “önlefejezéséről”, “alulról jövő puccsról” írnak. Franz Müntefering hétfőn az SPD vezetőségi ülése után közölte, hogy nem jelölteti magát a pártelnöki posztra a két hét múlva esedékes karlsruhei kongresszuson, miután az ülésen főtitkárjelöltje, Kajo Wasserhövel csak 14 szavazatot kapott, Wasserhövel ellenlábasa, az SPD baloldali szárnyához sorolt Andrea Nahles viszont 23-at.

“Az adott körülmények között nem lehetek tovább pártelnök, a szavazás eredménye túlságosan is egyértelmű és világos” – közölte Müntefering, aki azonban “nem akar elfutni”, a nagykoalíciós tárgyalásokon továbbra is vezetni kívánja a szociáldemokraták küldöttségét, bár már nem biztos, hogy a kormánynak is tagja szeretne lenni. Münteferingre az alkancellár és a munkaügyi miniszter szerepét osztanák. Vezető konzervatív politikusok azonban kétségbe vonják, hogy a nagykoalíció egyáltalán létrejön-e.

Balra tart?


Jürgen Rüttgers, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke (CDU) balra való elmozdulás jelének tekinti mindazt, ami az SPD vezetőségi ülésén történt, s az ARD televízióban kijelentette: az SPD-nek közölnie kell, hogy végül is milyen politikával akar a nagykoalíció tagja lenni.

A 35 éves Andrea Nahlest, az SPD ifjúsági szervezetének volt vezetőjét a balszárnyhoz, a Schröder-féle reformpolitika bírálói közé sorolják ugyan, de a személyére leadott igenek feltűnően nagy száma azt valószínűsíti, hogy nem csak a balszárny politikusai szavaztak rá. Peter Lösche göttingeni politológus a keddi Berliner Zeitungban “zendülésnek” minősítette a kiállást Nahles mellett, tiltakozásnak Gerhard Schröder kancellár és Müntefering “tekintélyelvű” vezetési stílusa ellen. Schröder és Müntefering számos fontos kérdésben egyedül döntött, például abban, hogy előre hozott választásokat erőltetnek rá Németországra. Az érintettek és a közvélemény a Der Spiegelből értesült arról, hogy Müntefering Wasserhövelt szeretné a főtitkári székben Kai Uwe Benneter utódjaként látni.

A “zendülés” további oka lehet, hogy a Nahlesre szavazók, s a mögöttük álló csoportok úgy érezhették: mind tartalmi kérdésekben, mind a posztok elosztásakor keresztülnéztek rajtuk. Lösche professzor szerint Müntefering is csődöt mondott a helyzet kezelésekor, a kiváló taktikus számos kompromisszummal feloldhatta volna az érdekellentéteket.

Mások is veszik a kalapjukat

A helyzet vesztese lehet Angela Merkel, a konzervatívok kijelölt kancellárja is, mert nem csak a fegyelmet tartó, a megállapodásokat az SPD-ben elfogadtatni képes Münteferinget veszítheti el, de Edmund Stoibert, a bajor keresztényszociális unió (CSU) elnökét, kijelölt gazdasági minisztert is. Münchenből érkező jelentések szerint Stoiber Müntefering visszavonulására hivatkozva már el is döntötte, hogy nem megy Berlinbe, s mégsem lesz miniszter. A Münteferinggel jól együttműködő Stoiber a megváltozott helyzetre hivatkozott.

“Müntefering pártelnökként természetesen tekintély, oszlop. Ebben a helyzetben következett be most változás” – közölte a bajor politikus, aki sohasem lelkesedett különösebben egy berlini miniszteri posztért. Stoiber a gazdasági és technológiaügyi miniszter posztját kapta volna, helyette most Michael Glost, a CSU parlamenti csoportjának vezetőjét emlegetik.

Több jelölt Münterfering helyére

A szociáldemokraták Müntefering utódját keresik. Matthias Platzeck, Brandenburg kormányfője, akivel SPD-elnökként és kancellárjelöltként csak később számoltak, úgy nyilatkozott, hogy sohasem tért ki a felelősség elől. Ugyancsak utódként emlegetik Kurt Becket, Rajna-Pfalz tartomány kormányfőjét. Nahles főtitkári jelölését még kongresszusnak is meg kell erősítenie.

“Minden lehetségesnek tűnik, még új választások is, amelyeket egyik nagy párt sem akar” – írta kedden a Die Welt. A Rheinische Post viszont úgy tudja, hogy a konzervatív uniópártok (CDU, CSU) vezetése egy új választás lehetőségére is felkészül, a választás napja lehetne március 26., amikor tartományi választásokat is tartanak.
 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik