Nagyvilág

Az atomenergia ügynökségé a Nobel-békedíj

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és annak igazgatója Mohamed el-Baradei kapta az idei Nobel-békedíjat.

Az indoklás szerint a Nobel-békedíjat a szervezet és annak vezetője azért kapta, mert erőfeszítéseket tettek, hogy megakadályozzák az atomenergia katonai célokra való alkalmazását. Eközben pedig mindent megtettek azért, hogy az atomenergiát a lehető legbiztonságosabb módon használják fel békés célokra. Az ügynökség és el-Baradei kiemelt szerepet játszott az észak-koreai és az iráni atomkonfliktusok kezelésében. Egyes elemzők szerint a szervezet esélyeit nagyban növelte, hogy az idei esztendő kerek Hirosima-évfordulónak számít (60 évvel ezelőtt dobták le a városra az első atombombát), és 1985-ben, valamint 1995-ben is atomfegyver-ellenes jelöltek kapták a békedíjat.  


Idén rekordszámú, 199 név szerepelt a Nobel-békedíjra jelöltek listáján, ebből 163 személy és 36 szervezet. Ugyanakkor a tavalyi és a tavalyelőtti nyertesek nevének kiszivárgása miatt szigorú titoktartás övezte a mostani díjazott személyét. Az idei díjra esélyesnek tartották Václav Havel volt cseh elnököt, Colin Powell volt amerikai külügyminisztert, valamint két zenészt is. A U2-ból ismert Bono és Bob Geldof elsősorban Afrika szegényeinek megsegítésére szervezett kampányukért és a Live 8 koncert megszervezéséért kapták a jelölést.


A győztes személyéről a norvég Nobel-bizottság öt független tagja dönt, akiket a Parlament választ meg hatéves időtartamra. A Nobel-békedíjat decemberben, Norvégiában adják át.


NAÜ


Az ENSZ keretein belül működő, bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ) 1957-ben alapították. Feladata előmozdítani a biztonságos atomenergia-felhasználást.


el-Baradei


A 62 esztendős el-Baradei 1997 óta áll a NAÜ élén. Két hete harmadszor választották újra. Ezt a szervezet szabályzata ugyan nem tiltja, azonban a NAÜ költségvetésének a legnagyobb részét biztosító országok képviselői korábban elvi egyetértésre jutottak arról, hogy a tisztséget legfeljebb kétszer tölthesse be ugyanaz a személy. A főigazgatón kívül azonban nem volt más jelölt erre a posztra.


Mennyit ér a díj?


Minden díjazott az értékes szakmai elismerés mellett 10 millió svéd koronával, azaz több mint 1 millió euróval (mintegy 268 millió forinttal) gazdagabban folytathatja pályafutását. A Nobel által alapított díj szakmai oldalról természetesen sokkal értékesebb, hiszen évente csak néhány személy kapja meg azt, meglehetősen nagy nyilvánosság mellett.


Egy díjat egy évben legfeljebb három személy között oszthatnak meg: ekkor a díj és az ezzel járó összeg is megoszlik. Nem ritka, hogy egy-egy évben valamilyen területen nem adnak ki díjat. Ilyenkor az arra az évre szánt pénzösszeg is visszaszáll az alapítványra. Érdekes szabály, hogy elhunyt személy munkája nem díjazható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik