Nagyvilág

Elvesztette a választásokat a lengyel baloldal

Az exit pollok adatai alapján a jobboldali Jog és Igazságosság pártja (PiS) nyerte a lengyel parlamenti választásokat. A második az ugyancsak jobboldali Polgári Platform lett, az eddig kormányzó baloldali SLD jelentősen lemaradva csak harmadik lett.

Vasárnap esti híradások arról számoltak be, hogy a jobboldali Jog és Igazságosság pártja (PiS) nyerte a lengyel parlamenti választásokat. A vasárnap 20 órai urnazárás után a GfK Polonia lengyel közvélemény-kutató exit poll (amikor a szavazófülkékből kilépő választókat megkérdezik) felmérése szerint a Jog és Igazságosság 28,26 százalékos eredményt ért el. Második helyen végzett az ugyancsak ellenzéki, jobboldali liberális Polgári Platform (PO) 26,35 százalékkal, őt követi az eddig kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 11,11 százalékkal.

Bejutott még a parlamentbe az Önvédelem agrárpárt (10,21 százalék), a nemzeti-katolikus, jobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR) (8,32) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) (5,71).

A vasárnapi szavazáson két jobboldali párt győzelmét jósolták a közvélemény-kutatások. A felmérések alapján azonban sokáig a Polgári Platform (PO) volt az esélyesebb. A lengyelek igen könnyen válnak meg “szeretett” pártjuktól. Jól mutatják ezt a legutóbbi választások eredményei, ahol az inga ugyancsak komolyan kilengett: míg 1997-ben a jobboldal nyerte meg fölényesen a választásokat, addig 2001-ben a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) az egykori kommunista szürke eminenciás, Leszek Miller vezetésével önmagában is 41 százalékot ért el, a darabjaira hullott jobboldali kormánypártok pedig éppenhogy teljesítették a 20 százalékot.

Új államfőt is választanak

Bár eredetileg három szavazásra is sor került volna az ősszel Lengyelországban, végül az uniós alkotmány elfogadásáról tartandó népszavazást a francia és holland fiaskó után egyelőre jegelték Közép-Európa legnagyobb országában. Ennek ellenére a varsói ősz politikai szempontból nem mondható eseménytelennek: a vasárnap parlamenti választásokat követően, október 9-én a második mandátuma lejártával leköszönő államelnök, Alexander Kwasniewski helyére is új ember kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik