Nagyvilág

Újabb éhségsztrájk Guantanamóban

Újabb éhségsztrájkot kezdett 200, terrorcselekmény elkövetésével gyanúsított fogoly az amerikai hadsereg guantánamói támaszpontján. Többen közülük az éhhalálra is elszánták magukat arra az esetre, ha nem állítják bíróság elé, vagy nem engedik szabadon őket – írja a BBC.

A New York-i székhelyű Alkotmányos Jogok Központja szerint a kubai támaszponton őrzött több mint 500 rabbal szemben az amerikai védelmi minisztérium nem tartotta be a korábbi, június-júliusi éhségsztrájkjuk idején tett ígéretét, s fogva tartásuk körülményeit nem igazította a genfi konvencióhoz.

Sokan közülük több, mint három és fél éve raboskodnak anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenük, s teljes bizonytalanságban tartják őket további sorsukkal kapcsolatban.

Többségüket az afganisztáni háború idején fogták el a terror ellen meghirdetett háború keretében, és azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak az al-Kaida terrorszervezettel, vagy az amerikai beavatkozásig Afganisztánt uraló, s az al-Kaidát támogató tálibokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik