Nagyvilág

Kitelepítés Ciszjordániából

A Gázai övezetben élő zsidók kitelepítése után a két utolsó ciszjordániai telep kerül sorra.

Az izraeli erők kiürítették a ciszjordániai Szanur település zsinagógáját, ahol közel 50 ultraortodox zsidó aktivista barikádozta el magát az evakuáció elleni tiltakozásul.


A rendőrök elfűrészelték a zsinagóga bejáratán keresztbe felszerelt vasrudakat, majd egyenként kivonszolták a bennlévőket. Az utolsók már nem tanúsítottak ellenállást, csupán az imaház Tóra-tekercseit vitték magukkal. A rendfenntartó erők egy szanúri Talmud-iskolát is – ahol közel húszan kerestek menedéket – és az egykori brit hatóság épületét is kiürítették.

Mások egy épület tetejére húzódtak fel, és egy nagy transzparenst kibontva protestáltak au akció ellen, amelyen az “Átkozott legyen, aki elűzi testvéreit otthonaiból” felírat volt olvasható.

A másik kiürítendő településen, Homesben elszánt, de többnyire erőszakmentes ellenállással találkoztak a hatóságok, kivéve a helyi zsinagógát, ahol a behatoló rohamrendőröket festékkel, kecsappal, liszttel, olajjal öntötték le a tiltakozók. Sok család azt követelte a katonáktól, hogy erővel vigyék ki őket otthonaikból. “Kitelepítés=gyilkosság” – ez volt olvasható az egyik ház falán.

Két fiatal egy magas televíziós antennába kapaszkodva átkozta a katonákat, megesküdve, hogy “elfoglalják Izrael egész bibliai földjét a Nílustól az Eufráteszig.

A másik két, felszámolásra szánt ciszjordániai kolóniát, Ganimot és Kadimot már korábban elhagyták lakói. Közben palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a ciszjordániai evakuáció helyszíne közelében járőröző izraeli katonákra.

Mint az izraeli katonai rádió közölte, a Kábátíja falu mellett lezajlott tűzharcban három palesztin sebesült meg, akik közül az egyikről kiderült, hogy az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet körözött tagja. A hírt palesztin biztonsági források is megerősítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik