Nagyvilág

Bush feloldaná az India elleni atomembargót

George Bush amerikai elnök kérni fogja a kongresszust az India ellen bevezetett embargó feloldására az atomenergia békés célú felhasználása területén, annak ellenére, hogy az ország továbbra sem írta alá az atomsorompó egyezményt.

Manmohan Szingh indiai kormányfő óriási előrelépésnek nevezte a megállapodást, hiszen az ország energiaigénye rohamos mértékben növekszik – írja a BBC online. Az elnök washingtoni útja során azt azonban nem tudta elérni, hogy Újdelhi állandó helyet kapjon a Biztonsági Tanácsban, mivel ezt Bush kategorikusan elutasítja. A bekerülés azért igazán fontos, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína, Franciaország – a világ egyedüli atomhatalmai, amelyek a nemzetközi jog szerint legálisan birtokolják a tömegpusztító fegyvereket.

Az Egyesült Államok az 1998-as atomfegyver-kísérletek után vezetette be a nukleáris technológia eladására vonatkozó embargót India ellen, miután Újdelhi nem volt hajlandó aláírni az atomsorompó-egyezményt. Ezt továbbra sem írta alá az ország, de a közlemény szerint “Indiának mint fejlett nukleáris technológiával rendelkező felelős államnak ugyanazokban előnyökben kell részesülni, mint más államoknak”.

Bush közölte: az Egyesült Államok barátaival és szövetségeseivel a hatályos nemzetközi rendszerek olyan átalakításán fog dolgozni, amelyek lehetővé teszik a teljes jogú együttműködést és kereskedelmet Indiával a békés célú atomenergia területén, beleértve a tárápuri erőmű reaktorai számára történő fűtőanyag-szállításokat is. Emellett Washington támogatni fogja a felépítendő nemzetközi kísérleti termonukleáris reaktorban, az ITER-ben való indiai részvételt. Mindezek fejében India vállalja, hogy békés célú atomlétesítményeiről minden tájékoztatást megad a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ).

Újdelhi emellett kötelezi magát, hogy továbbra is fenntartja az atomfegyver-kísérletekre vonatkozó moratóriumot, nem szállít uránfeldolgozó- és dúsító berendezéseket olyan államok számára, amelyek nem rendelkeznek ilyenekkel, és részt vesz az ezen technológiák elterjedését megakadályozó nemzetközi erőfeszítésekben.

Bush javaslata sokakat meglepett, és támadások is érték emiatt az elnököt, elsősorban demokrata oldalról: „Az atomsorompó egyezmény szabályait nem rúghatjuk fel csak úgy, politikai érdekekből. Így egy kivételezett államnak kedvezünk ugyan, de aláássuk egy nemzetközi egyezmény hitelét” – mondta Ed Markey demokrata képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik