Nagyvilág

Magyarország a Top 10 befektetési célország egyike

Továbbra is Nyugat-Európa a világ legvonzóbb tőkebefektetési területe, azonban a kelet-európai régió néhány országa a hagyományos tőkeimportőrök babérjaira tör. Az Ernst & Young felmérése Magyarországot a tíz legvonzóbb befektetési célország között tartja számon.

Továbbra is a nyugat-európai országok számítanak a világ legvonzóbb működőtőke befektetési területeinek – derül ki az Ernst & Young tanulmányából. A felmérést kedden ismertetik egy franciaországi befektetési konferencián.


A vállalati vezetők körében végzett felmérés szerint Európa vonzerejét kulturális sokszínűsége adja, s alig valamivel előzi meg Kínát. Ugyanis Nyugat-Európát a megkérdezett vállalatvezetők 63, Kelet-Európát 55, míg Kínát 52 százalékuk nevezte vonzó befektetési célnak. Az Egyesült Államok és Kanada 45, míg India 18 százalékot kapott.


Ebből következik, hogy részletes bontásban Kína vezet, második az Egyesül Államok 39 százalékkal, harmadik helyezett India. Meglepetést a negyedik helyezet Lengyelország 17 százalékkal elért helyezése, Csehország 10 százalékkal elért hetedik és Magyarország 6 százalékkal elért tízedik helye okozott.


Az egyik vállalatvezető szerint a korábban gyakorlóterepnek számító kelet-európai és kínai régiók jelenleg masszív gazdasági fellendülés előtt állnak. Ez pedig a kérdéses országokba befektetett külföldi tőke nagyságában is megmutatkozik.


A nemzetközi befektetések 31 százaléka a kelet-európai régióba irányul, ami több, mint amennyit Németország, Franciaország, Spanyolország és Belgium összesen befogad.


A régión belül Lengyelország, Csehország és Magyarország veszélyezteti leginkább Németország vezető szerepét, elsősorban a versenyképes munkaerőköltség miatt. A kontinensen a legtöbb új munkahely a keleti régióban jön létre.


Európa jelenlegi tőkevonzó képessége csorbulni fog a következő három évben – vélik a vállalatvezetők. Szerintük minden országban szükség van a szabályozók enyhítésére, ugyanis ez tudná tovább növelni az öreg kontinens vonzerejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik