Nagyvilág

Szíria-ellenes részgyőzelem Libanonban

A Szíria-ellenes csoportok sikere rajzolódik ki az első részeredmények alapján a libanoni választások harmadik fordulójában. A vasárnapi fordulóban dőlt el a 128 parlamenti hely közül 58 sorsa. Ebben a szakaszban az ország középső és keleti részén élők szavazhattak.

Az ország középső részének, zömmel maronita keresztények lakta körzeteiben Michel Aun keresztény politikus, egykori tábornok listája győzött. Az első részeredmények szerint 15 parlamenti helyet szerzett meg Aun, aki 14 évi emigráció után májusban tért haza Libanonba. A tábornok 1990-ben vonult franciaországi emigrációba, miután 1989-ben sikertelen kísérletet tett a szíriai csapatok kiűzésére. A mostani sikerrel az általa vezetett lista a jelek szerint a keresztények legjelentősebb politikai erejévé válik.

A keleti Bekaa-völgy lakossága többnyire a Hezbollah körül tömörülő szírbarát szövetségre szavazott az első részeredmények szerint. A Hezbollah vezette szövetség tíz parlamenti helyet szerzett meg ebben a körzetben. A Hezbollah keleti országrészben aratott sikere ellenére az eredmények azt sejtetik, hogy az új libanoni parlament többségében Szíria-ellenes politikusból állhat, most először a polgárháború (1975-90) befejezése óta. A Szíria-ellenes erők azonban úgyszólván semmi másban nem értenek egyet, mint Szíria-ellenességükben, parlamenti összefogásuk valószínűtlennek látszik.

Az utóbbi évtizedekben Szíria döntően beleszólt a libanoni belpolitikába, de néhány héttel ezelőtt – nemzetközi nyomás hatására – kivonta csapatait a cédrusok földjéről, ahol a polgárháború kezdeti időszaka óta állomásoztak. Ezzel jelentékenyen megcsappant Damaszkusz befolyása.

A több szakaszra osztott választási folyamat jövő vasárnap zárul le az északi országrészben tartandó szavazással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik