Nagyvilág

Csehország 224 milliót nyert az uniós tagságon

Csehország az európai uniós tagság első évében 244 millió euróval többet kapott a közös kasszából, mint amennyit befizetett. A cseh számítások szerint az idén tovább növekszik a nyereség.

Tavaly májustól, a tagság kezdetétől idén májusig 554 millió eurót fizetett be az uniós költségvetésbe Csehország, és onnan különböző formákban összesen 798 millió eurót kapott.

Az Európai Uniótól kapott közvetlen mezőgazdasági támogatás a régi EU-tagországok gazdálkodóinak fizetett összegek 25 százalékáról az idén 30 százalékra emelkedik, 186 millió euróról 226 millió euróra növekszik. Más európai uniós alapokból a cseh GDP egy százalékának megfelelő összeget kapnak a cseh cégek. A tagságból származó nyereség összegét ennek alapján az idén mintegy 300-310 millió euróra becsülik.

A 2007-től 2013-ig terjedő időszakra készített uniós előrejelzés szerint Csehország tiszta bevétele a közös kasszából a csehországi GDP mintegy 3,26 százalékát fogja kitenni.

A prágai sajtóban megjelent kimutatások szerint Ciprus kivételével az összes többi tavaly csatlakozott ország nyert és a következő években is nyerni fog az uniós tagságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik