Nagyvilág

Keveset keresnek a magyar felsővezetők

Uniós összehasonlításban az egyik legalacsonyabb fizetésre számíthatnak a magyar felső vezetők: évente átlagosan 44 ezer eurós bruttó illetményüknél csak észt és lett társaik kapnak kevesebbet – írja a Világgazdaság.

A skála másik végén a svájci felső vezetők állnak – derül ki a Mercer nemrég kiadott összehasonlításából. A tanácsadó cég tavaly év végi adatok alapján készült felmérése szerint az alpesi országban egy vezető évente 133 ezer eurónyi bruttó fizetésre számíthat. Ez több mint 25 ezerrel magasabb, mint a sorban második németeké.

A képet némileg árnyalja, hogy a vizsgált 24 európai országban eltérőek az adó- és járulékterhek, ahogy a megélhetési költségek is nagy különbségeket mutatnak. Az így kalkulált arányszámok más vásárlóértéket mutatnak, igaz, Svájc ezt a rangsort is vezeti. Míg azonban egy osztrák topmenedzser 101 ezer eurós bruttó fizetésével a harmadik a listán, Dániában az átlagosan 98 ezer eurós bérek csak a 16. legkönnyebb életet garantálják – annak ellenére, hogy itt viszonylag alacsonyak a járulékterhek. Belgium (91 ezer euró) pedig még úgy is megelőzi Dániát, hogy ebben az országban a bérek jóval nagyobb hányadát viszik el az adók és járulékok.

Egyes európai országok magas bérszintje azonban nemcsak egymással szembeni versengésükben, de világszinten is kitűnik: a Mercer felmérése alapján Svájc nemcsak az európai listát vezeti, de jócskán megelőzi az Egyesült Államokat és Japánt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik