Közélet

Vécének használt, üres telefonfülkéktől szabadul Terézváros

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

„Búcsúzunk néhány telefonfülkétől” – jelentette be a Facebookon kedden Soproni Tamás terézvárosi polgármester (Momentum). Hozzátette, örömmel elköszönne az összestől, vagy valamilyen művészileg értékelhető tárggyá alakítaná őket.

A realitás ezzel szemben mégis inkább az, hogy – a Magyar Telekommal folytatott levelezést követően – a fővárosi kerületből legalább azokat a szebb napokat látott telefonfülkéket leszerelik, amelyekben telefon már nincs. Ezeket a polgármester szerint leginkább úgyis piszoárnak és kocsmapultnak használták eddig. Ilyen telefon nélküli telefonfülkék a Teréz körúton és a Podmaniczky utcában is vannak, a polgármester azonban arra nem tért ki, hogy a leszerelés hány fülkét érint.

A Telekom is tisztában van vele, hogy a Teréz körúti telefonfülkéket az átlagosnál többször rongálják és szennyezik különböző módokon, így vállalták, hogy havi 1 helyett 2-szer fogják takarítani őket. Ez kedves, de elégségesnek nem nevezném

– kommentálta a megállapodást a kerületvezető.

A problémáról persze – mint írja – nem „egyszemélyben” tehet a Magyar Telekom, hiszen az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság határozatban írja elő, hogy adott településen hány nyilvános készüléket kell üzemeltetni.

Budapesten a hatóság szerint 569 fülkére van szükség.

A polgármester sérelmezte, hogy ebből összesn mintegy harminc a Teréz körút körülbelül kilométeres hosszában van elhelyezve, ami szerinte a telefonfülkék reklámfelületei miatt érheti meg a szolgáltatónak, minthogy a kihasználtságuk minimális. Egy nyilvános készülék átlagos havi használati ideje kevesebb, mint húsz perc – hívta fel a figyelmet a problémára.

Soproni egy hárompontos akciótervet is ismertetett. Ennek értelmében:

  • Kezdeményezni fogják a kormánynál, hogy településenként (különösen a fővárosban) kevesebb nyilvános telefonkészülék fenntartását írják elő.
  • Felajánlják a szolgáltatónak, hogy a nyilvánvalóan fenntarthatatlan körúti fülkék közül átvennénk néhányat, hogy a lakókat bevonva közterületi művészeti alkotássá alakítsák őket.
  • Felajánlják azt is, hogy megfelelő kompenzációért cserébe a jövőben a kerület végzi a terézvárosi fülkék takarítását és fenntartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik