Közélet

Hétfőn tüntetnek a kéményseprők

Az ok a kötelező kéményseprés megszüntetése.

Tüntetést szerveznek hétfőre a kéményseprők, hogy így tiltakozzanak a kötelező kéményseprés megszüntetése ellen – írja a Hír Tv. A szakszervezet szerint sokan fognak meghalni szén-dioxid mérgezésben, amennyiben a fideszes képviselők elfogadják az erre irányuló törvényt.

Áder János köztársasági elnök október 20-án küldte vissza a parlamentnek a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését megszüntető törvényt. Ezt többek között azzal indokolta, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint azokban az országokban, ahol önkéntesen működik az ellenőrzés, a balesetek száma többszörös. A parlament november 6-án szavaz újra a törvényről, és ha elfogadják – akár változtatás nélkül is –, azt a köztársasági elnöknek mindenképpen alá kell írnia.

Az LMP parlamenti frakciójának nevében Demeter Márta hétfői közleményében azt írta, hogy a Fidesz lépése családokat sodor életveszélybe és felszólították a kormányt, hogy vonják vissza a javaslatot. A párt a támogatásáról biztosította a kéményseprőket és csatlakoznak a hétfő demonstrációhoz.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik