Közélet

Gyűlöletcsoport rendezvényén szónokolt Orbán, így üzent a Kremlnek

A miniszterelnök mondta a Családok Világkongresszusa világtalálkozóján a nyitóbeszédet. A szervezet oroszbarát és melegellenes.

Budapesten rendezik meg a Családok Világkongresszusa (WCF) világtalálkozóját. Az eseményt csütörtökön Orbán Viktor nyitotta meg, beszédében pedig többek közt bejelentette, hogy elengedik a háromgyermekes nők Diákhitel-tartozását.

A The Guardian pénteken megjelent cikkében azt írja, Magyarország új frontot nyitott a Brüsszel ellen zajló szócsatájában.

Az alabamai székhelyű Southern Poverty Law Center (SPLC) jogvédő szervezet a rendezvényt szervező WCF-et gyűlöletcsoportnak nevezte, amiért 2013-ban aktív szerepet játszott az orosz melegellenes propagandatörvény elfogadásában, amelyben rögzítették, hogy a homoszexuális életmód terjesztése bűncselekmény.

A csoport szintén abortusz- és melegházasság ellenes és “természetes család” koncepcióját hirdeti, valamint rendszeresen kemény szavakkal illeti a homofób érzelmeket.

Melegellenes, putyinista szervezet rendezvényét támogatja a magyar kormány
A WCF a családbarát álca mögé próbál bújni, de közben olyanokat mondanak, hogy „a melegek felelősek a Holokausztért.

Allan Carlson, a WCF alapítója, aki szintén beszédet mondott a nyitónapon, korábban úgy fogalmazott, hogy a heteroszexuális házasság az elrendelt szabadság bástyája.

Ryan Lenz, az SPLC hírszerzési projektjének vezetője elmondta, nem azért minősítették gyűlöletcsoportnak a kongresszust, mert ellenzik az LBGT-közösséget vagy a melegházasságot, hanem azért, mert olyasvalami miatt démonizálják az emberek egy csoportját, amin nem tudnak változtatni.

A magyar kormány vendégül látott egy gyűlöletcsoportot, ami egy egész világra kiterjedő démonizáló világrendet hirdet. Mit kell ebből leszűrnünk? Hogy a magyar kormány nem tudott a Családok Világkongresszusának nézeteiről?

– tette fel a kérdést Lenz.

Fotó: MTI

Az SPLC szerint legalább ilyen aggasztó, hogy a csoportnak bizonyítottan kapcsolatai vannak az orosz ortodox egyház oligarcháival, akik kapcsolatban állnak Vlagyimir Putyin kormányával. Közülük pedig többen megjelennek majd a budapesti kongresszuson.

Budapestre jön például Alexei Komov, a WCF feltételezett orosz adománygyűjtője, aki két komoly befolyással rendelkező oligarchával, Vlagyimir Yakuninnal, a Russian Railways korábbi elnökével és Konstantin Malofejev milliárdossal is jó kapcsolatot ápol.

Győri Lóránt, a Political Capital kutatója a The Guardiannak elmondta, ez nem normális konzervatív politika.

Ennek van egy geopolitikai árnyalata, amellyel Oroszországnak és a Kremlnek próbálnak üzenni. A Kreml a WCF-hez hasonló szervezetekkel próbál hatalmat gyakorolni a közép-európai társadalmakban

– tette hozzá.

Mint fogalmazott, azáltal, hogy a konferenciát állami szintre emelték, a Fidesz messzemenően szélsőjobboldali pártként pozicionálta magát.

Ez az európai értékekkel ellentétes, mert a résztvevők a férfiak és nők egyenlősége és a kisebbségi csoportok ellen kampányolnak. Egyértelműen a jogszabályok ellen irányulnak, hogy megpróbálják biztosítani ezen szervezetek jogait és státuszát.

Győri Lóránt szerint politikai értelemben ez lehetővé teszi a magyar kormány számára, hogy saját, rendkívül konzervatív álláspontján a világ színpadjára állítsa és javítsa kapcsolatait a Kremllel.

Orbán megint egy diktátorral találkozik
A kapcsolatok stratégiaiak, a találkozók rendszeresek.

Kovács Zoltán kormányszóvivő megerősítette, hogy a kormány finanszírozza a rendezvényt.

A WCF hivatalos honlapján azt írja, hogy a Magyarország élen jár Európában a természetes családok támogatásában. Üdvözölték az Orbán-kormány 2013-ban átdolgozott alkotmányát, amely a házasságot férfiak és nők között határozza meg, ezáltal kizárja a melegházasságot és hogy a magzatnak jogai vannak, még ha Magyarországon jogszerű is az abortusz.

Kovács elutasította azt a felvetést, hogy a kormány a találkozó megrendezésével elismerte volna melegellenességét.

Nem démonizálunk senkit. Számunkra a család a prioritás. Hisszük, hogy a családok és a gyermekvállalás a demográfiai krízisből való kilábalás kulcsa.

Arra a kérdésre, miszerint a programmal Magyarország közeledhet-e a Kremllhez, úgy felelt:

Buta felvetés, hogy Magyarországnak szorosabb kapcsolatai lennének Oroszországgal, mint bármely más európai országnak. Javasoljuk az embereknek, akik ilyen vádakkal illetnek, vagy ilyen véleményt alkotnak, gondolják meg kétszer, mit mondanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik