Közélet

Beperelték Mészáros Lőrinc cégét a kisrészvényesek

orbán viktor és mészáros lőrinc (orbán viktor, mészáros lőrinc, )
orbán viktor és mészáros lőrinc (orbán viktor, mészáros lőrinc, )

Több törvénysértést is talált a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) az Opimus Group Nyrt. éves, május 2-i közgyűlésének lebonyolításában – közölte a hvg.hu-val a szervezet.  Ezen a közgyűlésen került be az anyavállalat vezetésébe Mészáros Lőrinc két lánya is. Mészáros Beatrixot nevezték ki az igazgatóság elnökének, de bekerült a testületbe a másik lánya, Ágnes is.

A Tebész szerint megsértették a közgyűlés összehívására vonatkozó szabályokat, és így akadályozták a részvényeseket jogaik gyakorlásában. A szervezet elsősorban azt kifogásolja, hogy hiába volt valakinek Opimus-papírja, csak akkor lehetett ott ezen az éves közgyűlésen, ha napokkal korábban kifejezetten bejelentette, hogy élni kíván részvényesi jogaival.

Nem is lettek elegen, az első közgyűlés sikertelen lett, meg kellett ismételni. A Tébész szerint az erről kiadott tájékoztatásban az szerepelt, hogy a megismételt közgyűlésen is csak azok a részvényesek vehetnek részt, akik már az első közgyűlésre előzetesen jelezték részvételi szándékukat.

A Tebész már a meghívó miatt jelezte a társaság felé, hogy ez a kikötés jogsértő, ám még választ sem kaptunk

– mondta el a lapnak Dióslaki Gábor, a Tebész elnöke.

A részvénnyel szintén rendelkező Tebész képviselője szándékosan azért ment el a közgyűlésre, hogy meggyőződhessen a szerintük jogellenes kikötés érvényesítéséről. Nem engedték be, ezzel pedig Dióslaki Gábor szerint egyértelműen kizárták a szavazás részvényeseket megillető jogából.A Tebész úgy véli, az eljárási szabályok felrúgásának az a következménye, hogy az összes itt hozott határozat érvénytelen, ezért megismételtetnék az egész közgyűlést, és bírósághoz fordultak. Keresetet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékre, mert szerintük egy ilyen „veszélyes precedenst”, mint amivel az Opimus próbálkozott, nem lehet szó nélkül hagyni.

Az Opimus péntek délután kiadott közleményében azt írta: mivel a Tebész tulajdonosi igazolást nem bocsátott rendelkezésre, részvénykönyvi bejegyzését nem kérte, ezért képviselőjének nem volt lehetősége, hogy a közgyűlésen részt vegyen. A törvény szerint a nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében az aktuálisan szavazati joggal rendelkező résztulajdonosok azonosítása kétféleképpen történhet: a Keler Zrt.-től beszerzett részvényesi megfeleltetéssel, vagy a részvénytulajdonosok által a társaságnak átadott tulajdonosi igazolással. Az Opimus tulajdonosi igazolást kért a közgyűlési részvételhez, és ezt kellő időben, a meghívóban a részvényesek tudomására hozta, szerintük azonban a meghívó közzététele és a május 2-án megtartott megismételt közgyűlés időpontja között a Tebész képviselője a közgyűlésen történő részvételének szándékát nem jelezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik