Belföld

A vizes vb költségeinek töredékét költi a kormány humanitárius célokra

Eddig 4,2 milliárd forintot költött a magyar kormány humanitárius célokra a HVG számításai szerint. A legtöbb pénz, 3 milliárd forint (10 millió euró) az EU Törökország támogatására szánt menekültügyi programjához való hozzájárulásra ment el – a program támogatása uniós kötelettség. Ezt követi az ukrajnai oktatási, egészségügyi, kulturális, egyházi és szociális intézmények felújítására és kapcsolódó programokra vonatkozó támogatási összeg, 720 millió forint.

Összehasonlításképpen: a 2017 nyarán megrendezendő vizes világbajnokság költségei már 100 milliárd forintnál járnak, a kormány pedig 2016 év végén 50 milliárd forint közpénzt osztott szét sportszervezetek között, ebből 1 milliárd forint jutott Mészáros Lőrinc eszéki focicsapatára.

Jutott még 360 millió forint az ENSZ szakosított szervezeteinek és a Vöröskeresztnek a támogatására, valamint kisebb összegek egyéb célokra, például a szíriai válság miatti menekülthelyzet segítésére közel-keleti országokban. A kormány segélyezési programját a Hungary Helps nevű ügynökség fogja össze, amelyről alig tudni valamit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik