Belföld

Bemutatjuk Mészáros Lőrinc tízmilliárdokról döntő gyermekeit

Mészáros Lőrinc a Jóisten, Orbán Viktor és a szerencse jóvoltából gazdagodik mesés gyorsasággal, ám az államilag támogatott szerencse gyermekeit sem kerülte el. A gázszerelőként indult felcsúti milliárdos továbbosztotta a hirtelen jött vagyon egy részét, két lánya és fia egymás után foglalják el az új érdekeltségek igazgatói székeit és tulajdonosi posztjait. A Fidesz-kormány alatt nagy vagyont és befolyást jelentő pozíciókra tettek szert a Mészáros család fiatalabb tagjai is, miközben eddig alig léptek ki a szülők árnyékából.

Üzleti pozíciója alapján immár tízmilliárdok sorsáról dönthet Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester három gyermeke.

Mészáros Beatrixot, Mészáros Ágnest és ifjabb Mészáros Lőrincet április 26-án szavazta be a Konzum Nyrt. közgyűlése a társaság igazgatóságába, miután a kedvükért kibővítette a vezetői testület létszámát, majd egy héttel később a két lány a szerteágazó üzleti tevékenységgel foglalkozó és 192 újságot birtokló Opimus Group igazgatóságába is bekerült, sőt Mészáros Beatrix rögtön az igazgatóság elnöke lett.

Tőzsdei cégeknél szokatlan, hogy az igazgatóság tagjait nyilvánosan elérhető életrajz nélkül válasszák meg, ebben az esetben mégis ez történt. A három Mészáros-gyerekről jelenleg sincsenek elérhető adatok a céges honlapokon („önéletrajz feltöltése folyamatban” – olvasható Mészáros Beatrix és Ágnes neve alatt is), de hiába fordultunk az iskolai végzettséget, szakmai tapasztalatot tartalmazó életrajzokért a Mészáros-család sajtóirodájához, ott is azt a választ kaptuk, hogy az ilyen típusú kérést nem áll módjukban teljesíteni.

Új generáció

Az Orbán Viktor által favorizált nemzeti burzsoázia új felcsúti generációjáról eddig kevés információ került a nyilvánosság elé. Ami tudható, azt épp Mészárosék jelenlegi kommunikációs felelőse, Zsohár Melinda tette közzé, aki sajtós megbízatása mellett rendszeresen publikál a Fejér Megyei Hírlapba Mészáros Lőrinc polgármesteri, illetve a család üzlet tevékenységéről.

Zsohár tavaly novemberben jelentetett meg egy cikket az akkor már éppen Mészáros-érdekeltséggé vált megyei lapban a legidősebb Mészáros-lányról. Beatrix a csaknem 2 milliárd forintos forgalmú Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft. és az egymilliárdos forgalmú Aranykorona Zrt. vezetőjeként nyilatkozott a mezőgazdasági és élelmiszeripari helyzetről, és azt hangoztatta, hogy Felcsúton az állandó kihívások ellenére modern technológiai eszközöket szereztek be, és egy „új agráros generációt” is igyekeznek kinevelni. (A termelési riportok hangulatát megidéző cikkben képeket is láthat a Mészáros-gyerekekről olyan képaláírások kíséretében, mint hogy Aratják a kukoricát – Mészáros Beatrix és ifjabb Mészáros Lőrinc elkötelezték magukat az agrárium mellett.)

Mészáros Beatrix 2012-ben vette át apjától a családi cég, a Búzakalász 66 ügyvezetői posztját. Az alapjaiban mezőgazdasági cég az ő irányítása alatt szerezte meg a Bicske melletti becsődölt golfberuházás területét 2,8 milliárdért. Ezen az ingatlanon épített ki egy saját tóval rendelkező, 45 hektáros zárt luxus ranchot a család.

Mészáros Beatrix mezőgazdasági végzettséggel egyébként nem rendelkezik, de az elmúlt években hatalmas földterületek kerültek a család többi tagjához hasonlóan az ő nevére is. A nyilvánosság előtt is a Búzakalász 66 vezetőjeként debütált, a miniszterelnök és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter oldalán vett részt a bányavölgyi mangalicatelepük sajtónyilvános megnyitó ünnepségén.

Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója, (jobbról a harmadik), mögötte Orbán Viktor miniszterelnök, Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán, Alcsútdobozon Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A most 32 éves Mészáros Beatrix a Budapesti Gazdasági Főiskola külkereskedelmi karán szerezett diplomát export-import menedzsment szakirányon, majd „az olasz nyelv szeretete, és egy tanári példa hatására” elvégezte a kommunikáció szakot a milánói Szentszék Katolikus Egyetemen, végül pedig az ELTE jogi karára iratkozott be.

Elvégzett munka

Ilyen háttérrel nem véletlen, hogy magánéletéről a gazdasági hírekből került nyilvánosságra több információ. Sokáig a Simicska-Orbán-háború egyik fő nyertesének tartották az 1987-es születésű Pálffy Balázst, akiről három éve még úgy tűnt, hogy Simicska Lajos kiesése után ő csinálhatja majd meg az ellen-Közgépet. A Felcsút szomszédságából, Bicskéről származó Pállfyt Mészáros Beatrix leendő férjeként emlegették. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett bölcsészkari diplomájával gyors építőipari karriert befutó fiatalember 2014-ben – szinte rögtön az egyetem elvégzése után – a Duna Aszfalt csoporthoz tartozó Körösaszfalt Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója lett, és bekerült a Magyar Építő Zrt. irányításába is.

Pállfy egy éve épp hazai pályán, a Magyar Építők honlapján közzétett interjújában beszélt a Mészáros családhoz fűződő kapcsolatáról, és azt állította, hogy a magánéletének nincs köze ahhoz, hogy a cégben az igazgatósági elnökségig jutott:

a vállalat szempontjából nem a magánéletem, hanem az elvégzett munkám a fontos.

Idén januárban azonban szintén egy gazdasági hír nyomán derült ki, hogy változás állt be a pár kapcsolatában. Pálffy maga kért helyreigazítást az Mfor.hu-tól, miután a lap korábbi ragadványnevén, Mészáros Lőrinc vőjelöltjének nevezte. Pálffy azt kérte, közöljék: nem felel meg a valóságnak, hogy Mészáros lányának a barátja.

Beatrix két fiatalabb testvéréről sokkal kevesebb információ vált ismertté.

B. Á. L.

A 30 éves Ágnes neve akkor került először a hírekbe, amikor 2015-ben 443 millió forintért vásároltak a nevére 209 hektárt a Felcsút környéki földekből, pedig már jóval előtte, 2010-ben – igaz akkor még Bereczki Ágnes néven – belépett a család központi cégébe, a Mészáros és Mészáros Kft.-be. 2011-től már ismét Mészáros néven regisztrálták mint ügyvezetőt. Az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa szerint a két nagy részvénytársaság mellett hat másik cég irányító posztját is megkapta.

A 23 éves Lőrincnek három vezetői posztja van. Emellett különféle kombinációkban mindhárman tulajdonosok is a család vállalkozásaiban.

A hírek szerint a szülők kívánságának engedve lett a három Mészáros-testvér együttesen tulajdonos a Fejér B. Á. L. Építő és Szolgáltató Zrt.-ben, amelynél a rövidítést Beatrix, Ágnes és az ifjabbik Lőrinc nevének kezdőbetűjéből állították össze. A szülői kérésre nem lehetett nehéz igent mondani, hiszen az építőipari vállalkozás indulása óta szinte ki sem látszik az állami tendereken elnyert megrendelésekből. A cég újíthatja fel a Kerepesi úti Nemzeti Lovardát 2,8 milliárdért, de benne van egy Dunakeszin és egy Izsákon épülő általános iskola nagyjából 6 milliárdos beruházásában is. A Napi.hu hétfőn írta meg, hogy a Fejér-B.Á.L. Zrt.-t. már rögtön az alapítása utáni első félévben 1,18 milliárd, majd tavaly 3,23 milliárd forint nettó árbevételt ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik