áder jános az erdő kapitánya (Array)
Közélet

Áder János rosszabbul teljesít: egyre többen elégedetlenek a köztársasági elnökkel

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 05. 03. 13:28

Az Áder Jánost köztársasági elnökként megnevezni tudó magyarok (a teljes felnőtt népesség 64 százalékának) több mint a fele (55 százalék) elégedett az államfő munkájával – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a köztársasági elnök újraválasztása a megkérdezettek fele (48 százalék) szerint jó döntés volt.
Korábban a témában:

Áder Jánost tíz megkérdezettből hat (a teljes felnőtt népesség 64 százaléka) tudta államfőként megnevezni. Ezen a bázison 55 százalék elégedett a köztársasági elnök munkájával, 30 százalék számít elégedetlennek. Legkevésbé az őt ismerő baloldaliak (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizálnak az államfővel, Áder János munkájával mindössze negyedük (24 százalék) elégedett, míg kétharmaduk (65 százalék) elégedetlen. Az államfő személyét megnevezni tudó Jobbik-szimpatizánsok között azonos az elnök munkájával elégedettek és elégedetlenek aránya (36-36 százalék), míg az ismeretlen pártpreferenciával bírók körében többen elégedettek (40 százalék), mint ahányan elégedetlenek (37 százalék).

Az újraválasztás előtt, 2017. márciusában a megkérdezettek 56 százaléka tudta megnevezni Áder Jánost köztársasági elnökként. Azon a bázison az államfő munkájával elégedettek aránya 73 százalék volt és mindössze 19 százalék számított elégedetlennek. A változás hátterében vélhetően az áll, hogy a köztársasági elnök aláírta az amerikai CEU működését érintő törvényt, mely az ellenzéki – főként baloldali – szimpatizánsok körében nem volt népszerű döntés.

Ennek ellenére a megkérdezettek fele (48 százalék) úgy véli, inkább jó döntés volt Áder János újraválasztása, ezzel csak 28 százalék nem ért egyet. Érdekesség, hogy e kérdésben az ellenzékiek közül az MSZP-szimpatizánsok számítanak igazán megosztottnak, körükben azonos arányban (44-44 százalék) tartják jó, illetve rossz döntésnek az újraválasztást.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. április 25-27. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.