Közélet

Az USA beleállt: Orbánék függesszék fel a CEU-t kinyíró törvényt

Minden eddiginél keményebb és egyértelműbb üzenetet küldött az Egyesült Államok az Orbán-kormánynak CEU-ügyben.

A múlt héten elfogadott, sok tízezres tüntetést kiváltó, a CEU-t kinyíró törvényt hétfőn késő este a nagy tiltakozás ellenére Áder János államfő aláírta, rá egy napra ki is hirdették. Az Egyesült Államok azt kéri a magyar kormánytól, ne alkalmazza a CEU-t ellehetetlenítő törvényt – ezt mondta az USA külügyminisztériumának szóvivője tegnap magyar idő szerint késő esti sajtótájékoztatóján, amelyről a 444.hu számolt be. A szóvivő jelezte, hogy sürgetik Magyarországot, függesszék fel a törvény végrehajtását, vizsgálják felül a jogszabályt, amihez az is kell, hogy az Orbán-kormány a CEU-val és a többi érintett egyetemmel is párbeszédet folytasson.

A magyar kormány és a hozzá közel álló média az elmúlt napokban igyekezett azt sulykolni, hogy nem is végzi ki a törvény a Soros-egyetemként aposztrofált intézményt, és úgy próbálták beállítani egy másik amerikai diplomata, a külügyi államtitkár-helyettes keddi magyarországi látogatásán tett szavait, hogy az nem az amerikai kormány hivatalos álláspontja, csak a magánvéleménye. Ezt a narratívát a külügyi szóvivő tegnapi bejelentése aláássa.

Ma egyébként a civil szervezetek jó részét sarokba szorító, múlt héten a parlament elé beterjesztett kormányzati törvényjavaslat és értelemszerűen a lex CEU ellen is tüntetés lesz Budapesten délután fél 6-kor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik