Közélet

A CEU nyílt levélben kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvényt

24.hu
24.hu

2017. 04. 05. 15:38

Korábban a témában:

A Közép-európai Egyetem (CEU) a mai napon a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény az Országgyűlésben tegnap megszavazott módosításának alkotmányellenessége mellett érvelő memorandumot juttatott el Magyarország köztársasági elnökének.

Alapos jogi elemezés után a CEU kijelenti, hogy a törvénymódosítás elfogadásának módja ellentétes az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésével, és ennek következtében a teljes törvénymódosítás ellentétes az Alaptörvénnyel. Emellett a törvény 1., 2., és 7., bekezdése ellentétes a Alaptörvény a tudományos kutatás, tanulás és oktatás szabadságáról szóló X) cikk (1) bekezdésével. Ellentétesek továbbá az Alaptörvény művelődéshez való jogról szóló XI. cikkével is. Ellentétesek az Alaptörvény XV. cikkének diszkriminációt tiltó rendelkezéseivel is, valamint a törvény 4. bekezdése az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdésével is ellentétes.

A sajtóközleményhez csatolták a memorandum teljes szövegét, ami 14 oldalt tesz ki. Ebben leírják a jelenlegi jogi helyzetet, a törvény hatását a CEU-ra, azt, hogy a törvény megalkotása és több rendelkezése ellentetetés az Alaptörvénnyel. Ez utóbbi hat oldalon keresztül részletezik és pontról pontra leírják azt, miért törvényellenes az, amit most a CEU-val csinálnak.

Levelüket így zárják:

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

A valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményt megillető egyetemi autonómiára tekintettel a Törvény által felvetett aggályok olyan súlyúak, hogy azok feloldására csak az Alkotmánybíróság eljárása alkalmas. Ezért a fentiek alapján kérjük Önt, hogy az Alaptörvény 6.cikk (4) alapján a Törvényt küldje meg az Alkotmánybíróságnak azért, hogy az a Törvény az Alaptörvény 24.cikk (2) bekezdés a) pontja  alapján az Alaptörvénnyel való összhang szempontjából megvizsgálja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.