Közélet

Népszavazás az olimpiáról: „legalább valaki megpróbálja”

Csütörtökön indul az aláírásgyűjtés, az ellenzéki pártok közül eddig az LMP és az Együtt állt mögé. A Jobbik szerint okafogyott a kezdeményezés, a Kétfarkú Kutya Párt viszont plakátokkal segítene.

Tavaly két népszavazási kezdeményezés is fejfájást okozhatott Orbán Viktor kormányának: az egyik a vasárnapi boltzárról szólt, amit előbb kopaszokkal próbáltak megakadályozni, majd végül úgy hátráltak ki az ügyből, hogy saját maguk vonták vissza az üzletek vasárnapi zárvatartásáról szóló jogszabályt. A másik referendumot maga a kormány kezdeményezte arról, hogy az EU előírhasson-e kötelező betelepülést, de hiába kampányoltak óriási költséggel, nem lett meg az eredményességhez szükséges részvétel.

Tengernyi aláírásra lesz szükség

Az idei ­év első hasonló próbatétele a Nolimpia néven futó, a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási kezdeményezés lehet. A Fidesz-KDNP kormányzat számára nyilvánvaló presztízskérdés, hogy Budapesten rendezzék a nyári játékokat, de ellenzéki vélemények szerint az sem elhanyagolható, hogy a hatalmas korrupciós kockázattal járó olimpiai beruházásokon a kormány kegyeltjei gazdagodhatnának.

A fővárosi népszavazási kezdeményezés mögött a fiatal értelmiségiekből álló Momentum Mozgalom áll, amely ezzel az akcióval lépett először a nyilvánosság elé.

Csütörtöktől 30 napon át 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük a budapestiektől, hogy ki lehessen írni a referendumot.

A pártok közül eddig az LMP és az Együtt jelezte hivatalosan, hogy segítséget nyújt a mozgalomnak az aláírások összegyűjtésében, a többi ellenzéki párt esetében az sem egészen egyértelmű, mit gondolnak a magyarországi olimpiarendezésről.

Jobbik: okafogyott a kezdeményezés

A Jobbik 2015-ben még támogatta a magyar olimpiai pályázatot. Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője akkor azt mondta: „Sportnagyhatalomként a rendezés kiváló lehetőség arra, hogy hazánk megmutassa nemcsak e téren elért eredményeit, hanem dicső történelmi múltját és reménnyel teli jövőjét is.” Hozzátette: biztosak abban, hogy

az egyébként is szükséges infrastrukturális fejlesztések, beruházások már középtávon is megtérülnek, így az olimpia amellett, hogy hírnevet szerez hazánknak, az itt élők jólétét is szolgálni fogja.

Most ennél árnyaltabban fogalmazott a párt. Szerdai megkeresésünkre azt válaszolták, az olimpiai pályázati eljárás kezdetén támogattak volna egy népszavazási kezdeményezést, mert úgy vélik, hogy ilyen komoly vállalásba csak a társadalom többségének támogatása mellett szabad belevágni. Ugyanakkor úgy látják,

mostanra ez a kérdés aktualitását veszítette, már csak azért is, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a közeljövőben egy független céggel végezteti el a budapesti olimpiarendezés társadalmi támogatottságának mérését.

Ha a társadalmi támogatottság mértéke nem éri el a 60-70 százalékot, Magyarországnak nincs esélye elnyerni a rendezési jogot, hívták fel a figyelmet. Információink szerint egyébként több jobbikos aktivista is jelentkezett a Momentumhoz aláírásgyűjtésre.

Egy korántsem független felmérés

Az MTI egyébként épp szerdán közölte a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet felmérését, amely szerint decemberben 62,5 százaléknyian voltak azok, akik inkább támogatják a budapesti olimpiát. Ez azonban közel sem nevezhető független felmérésnek, ugyanis a magyar olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Nonprofit Zrt. megbízásából készült.

MTI
MTI

A választóknak is vannak fenntartásaik

Egy tavaly augusztusi Publicus-felmérésből az derül ki, hogy az MSZP támogatóinak több mint háromnegyede azon az állásponton van, hogy az olimpia túl sokba kerülne, az ország pedig túl szegény a megrendezéséhez. A Jobbik-szavazók 78 százaléka pedig úgy gondolta a kutatás szerint, hogy az olimpiára költött pénz a Fidesz-közeli vállalkozókat gazdagítaná, és rajtuk kívül senki másnak nem érdeke a rendezés.

24 óra alatt hátrált ki az olimpia mögül az MSZP

Az MSZP álláspontjára is kíváncsiak lettünk volna, annál is inkább, mert éppen szerdán jelentették be, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje Botka László szegedi polgármester, aki másfél évvel ezelőtt még teljes mellszélességgel az olimpia mellé állt. Közös támogató nyilatkozatot adott ki Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök, valamint Horváth Csaba, a párt budapesti frakcióvezetője, majd a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselői is egyöntetűen támogatták azt az előterjesztést, amellyel Budapest kifejezte, hogy támogatja a Magyar Olimpiai Bizottság pályázatát.

24 órával később 180 fokos fordulatot vett a párt álláspontja: Gőgös Zoltán közölte, nem támogatják az olimpia megrendezését előkészítő országgyűlési határozatot, nem nyitnak a Fidesznek új lopási felületet, és „a négymillió szegénynek, az éhező gyerekeknek, a hónapokig műtétre váró betegeknek” sem tudnák az „értelmetlen pénzszórást” megmagyarázni.

Azt azonban nem tudtuk meg, hogy most is fenntartják-e ezt az álláspontot, illetve segítik-e a népszavazási kezdeményezést, csütörtökön tartanak sajtótájékoztatót ezzel kapcsolatban.

MKKP: a 3-as metró lehetne az olimpiai láng

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt már a kormány tavalyi kvótaellenes népszavazási kampányában is rendkívül aktív volt, a kormányzati propagandára reflektáló „ellenplakátokkal” szórták tele az országot, amelyek sokkal emlékezetesebbnek bizonyultak az összes többi ellenzéki hirdetésnél. Várhatóan a mostani népszavazási kezdeményezéshez is csatlakoznak, Facebook-oldalukon már kilátásba helyezték, hogy plakátkampánnyal támogatják azt.

Kovács Gergely, az MKKP elnöke azt mondta a 24.hu-nak, hogy

amennyire ismerjük a kormányt, kinézem belőlük, hogy akkor is megrendezik az olimpiát, ha nem mi nyerjük meg a pályázatot.

Hozzátette: a 3-as metró tökéletesen alkalmas olimpiai lángnak. Ugyanakkor a népszavazást jó ötletnek tartja, a Momentum Mozgalommal is felvették a kapcsolatot. Azt azért megjegyezte: nem egészen biztos abban, hogy amellett érdemes kampányolni, hogy ne legyen Budapesten olimpia, az jobb üzenet, hogy döntsenek a kérdésről az emberek, ezzel többen egyet tudnak érteni.

Mindenesetre drukkol a kezdeményezőknek, „legalább valaki megpróbálja”, fogalmazott.

Momentum: a népszavazás figyelemfelhívás

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke azt mondta:

a pártokra bízzák, hogy csatlakoznak-e az aláírásgyűjtéshez, ők mindenki segítségét várják és elfogadják.

Szerinte az is siker, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság figyelmét felhívják, hogy erős polgári ellenállás van a kormány terveivel szemben, és másra szeretnék költeni az emberek az olimpiarendezés több ezer milliárd forintos kiadását. De az is siker, ha a mozgalom a közvélemény előtt szervező- és cselekvőképes szervezetként tud bemutatkozni. Elárulta: a Momentum már több mint másfél éve működik, és most jött el az a pont, amikor azt érezték, hogy „ki kell engedni a bennük rejlő kreatív energiát és szervező erőt”.

A Nolimpia-kampány már 600 aktivistánál és 3,5 millió forint adománynál tart.

A Jobbik felvetéséről – miszerint a népszavazás aktualitását vesztette – a Momentum elnöke azt mondta: a népszavazás azért fontos, mert ezzel lehet a leginkább felhívni az emberek figyelmét arra, miért nem jó ötlet 2024-ben Budapesten olimpiát rendezni, és ez a kezdeményezés is hozzájárul ahhoz, hogy a NOB felmérése a magyar kormány szempontjából ne járjon sikerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik