Gazdaság

Kormányhatározatban rejtették el a budapesti olimpia elképesztő költségeit

A december 23-án megjelent Magyar Közlönyben jelent meg a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programról szóló kormányhatározat, mely szerint 2017-ben megkezdődik tizenegy sportlétesítmény előkészítése – írta meg a Portfolio, amely a kormányhatározat különleges jelentőségét is megmagyarázza.

Hivatalosan a cél a verseny-, utánpótlás- és szabadidősport számára magasabb színvonalú sportszolgáltatások nyújtása, az olimpiai felkészülés sportszakmai feltételeinek megfelelő biztosítása, illetve egyes sportágak elterjedésének és hozzáférhetőségének javítása, ugyanakkor a határozat azt is kiemeli, hogy

a fejlesztéseknél a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is szem előtt kell tartani.

A kormányhatározatban ha szeptemberben nem nyeri el Budapest a 2024-es olimpia rendezési jogát, így alig marad olyan versenyhelyszín, ami csak az olimpia miatt épül majd meg. A programra egyelőre 750 millió forintot csoportosítottak át, de a lap számításai szerint az olimpiai pályázatban található költségbecslések alapján akár 200 milliárd is lehet a végösszeg.

A határozat melléklete szerint tizenegy fejlesztés kerülne be a programba:

  • Budapest Xtrém Szabadidő park
  • Dunai Evezős Központ
  • Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri pályák
  • Fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok
  • Új Budapesti Teniszközpont
  • Új Budapesti Velodrom
  • Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ
  • Nemzeti Lovas Központ
  • Új jégcsarnok, uszoda és futókör
  • BOK Sportcsarnok- új “B“ Csarnok
  • A Népliget jelenleg is sportolásra hasznosított területe

A programra egyelőre 750 millió forintot csoportosítottak át, de az olimpiai pályázatban található költségbecslések alapján akár 200 milliárd is lehet a végösszeg. A Portfolio táblázatban szedte össze az eddig elérhető információkat, itt találja.

A táblázat szerint a legnagyobb tétel gy 60 ezer férőhelyes atlétikai létesítmény lenne Észak-Csepelen, amit aztán az olimpia után 10 ezer férőhelyesre lehetne visszabontani, és valamelyik egyetem használhatná sportcélokra –

becsült költsége 245,4 millió dollár.

A kormány döntése szerint május 31-éig el kell készülniük a tervpályázatoknak, illetve március végéig a kormány asztalára kell tenni az előterjesztést a fejlesztések szükséges forrásigényéről és ütemezéséről, illetve a beruházások pontos ütemezéséről.

A Portfolio szerint a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programnak két lehetséges olvasata van: az egyik, hogy a kormány az olimpiától függetlenül a következő években is jelentős összeget szánna sportinfrastruktúrára. A másik olvasat, hogy az új program arra is jó, hogy a budapesti olimpia potenciális költségeit csökkentse. Hiszen ha megvalósul a Kemény Ferenc Program, akkor ezek a fejlesztések az olimpiától függetlenül megvalósulnak 2022-ig. Ezután pedig már lehet azzal érvelni, hogy a beruházások nem számítanak olimpiai költségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik