Közélet

Alkotmánymódosítás: az a kérdés, hogy nyert vagy veszített a Jobbik

Megírtuk, hogy elbukott a Fidesz alkotmánymódosítása, nem lett meg a kétharmad a parlamentben, Orbánnak nem sikerült az érvénytelen népszavazás eredményét Alaptörvénybe emelnie. Fidesznek és a KDNP-nek összesen 131 képviselője van, ami a 199 fős országgyűlésben nem kétharmad, két ellenzéki voksra lett volna szükség, de a baloldaliak és a függetlenek mellett a Jobbik is ellenállt., de ez nem jött össze, így bukott a kormány kezdeményezése.

Török Gábor azt írja, érdemes átgondolni, mi volt a Jobbik stratégiai problémája az elmúlt időszakban. Hiszen egyrészt nem volt szereplője a politikai vitáknak, nem látszott releváns politikai szereplőnek, másrészt a baloldal összemosta a Fidesszel, így megnehezítette, hogy alternatívát jelentsen a párt azoknak, akik kormányváltást szeretnének.

Viszont a mostani konfliktustól a Jobbik nem tapasztalt figyelmet kapott a médiában, a fideszes média össztűzét és a kormánykritikus média érdeklődését. Török felhívja a figyelmet arra, hogy a baloldal szinte nem is szerepel az alkotmánymódosítással kapcsolatos hírekben, olyan, mintha az egész két szereplőről, a Fideszről és a Jobbikról szólna.

Míg az MSZP vagy a DK elnöke szinte láthatatlan, a Jobbik vezetője folyamatosan lehetőséget kap arra, hogy álláspontját megoszthassa a közvéleménnyel.

Török Gábor szerint az majd a következő hónapokban derül ki, hogy a támadások miatt mennyit veszít, a figyelem miatt mennyit nyer a Jobbik.

Az viszont nehezen vitatható, hogy az ezzel a stratégiával ellentétes politika (nem szereplő, nem alternatíva) biztos nem lenne alkalmas az erősödésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik