Közélet

Hiába bukott el Orbán, a Fidesz győztesen jön ki ebből is

Nem járt igazán rosszul a Fidesz Orbán Viktor kudarcával, és akár a Jobbik is profitálhat a keddi szavazásból. Az elemző szerint Orbán Viktor nem fogja tudni sikerként kommunikálni, hogy elbukott egy olyan alaptörvény-módosítást, amit maga nyújtott be, de arra mindenképpen lehetősége lesz, hogy mostantól minden ellenzéki pártot hazaárulónak minősítsen. Villáminterjú a Political Capital elemzőjével, László Róberttel.

Nem lett meg a kétharmad a parlamentben, Orbán Viktornak nem sikerült az érvénytelen népszavazás eredményét Alaptörvénybe emelnie. Mennyiben kudarc ez, és kinek a kudarca valójában?

Rövid távon mindenképpen kudarc. Ahhoz hasonló, mint a népszavazás utáni állapot, amikor az eredményt mindenki kudarcként értékelte, néhány nap múlva azonban sikerült a Fidesznek megfordítania a kommunikációt és sikertörténetté tenni egy érvénytelen népszavazást.

Az is lehet, hogy az esti MTV és TV2 híradóban már sikerként beszélnek a 131 igen, 3 nem szavazattal elutasított hetedik alkotmánymódosításról?

Orbán Viktor sikerként nem fogja tudni kommunikálni, hogy elbukott egy olyan alaptörvény-módosítást, amit maga nyújtott be, de arra mindenképpen lehetősége lesz, hogy mostantól kezdve minden ellenzéki pártot hazaárulónak minősítsen és napirenden tartsa a menekülttémát.

Tegyük hozzá, hogy 2015 eleje óta ez a legsikeresebb politikai ügye a Fidesznek, és ha sikeres lett volna az alaptörvény-módosítás, akkor ez le is került volna a napirendről. Így azonban, hogy elbukott, folyamatosan lehet majd mutogatni az ellenzékre.

Vagyis összességében – a politikai diskurzusban – a Fidesz győztesen tud kijönni ebből az egészből.

Ebből az is következhet, hogy az ellenzék, élükön a Jobbikkal viszont veszített, még ha úgy is tűnik, hogy nyert?

Nem véletlenül őrlődött a Jobbik ezen olyan sokáig. Az alaptörvény-módosítást ugyanis még a népszavazás bejelentésekor ők vetették fel, így tulajdonképpen a saját javaslatukat kellett leszavazniuk úgy, hogy még a módosítás szövegével is többé kevésbé egyetértettek. Mivel a letelepedési kötvények megszüntetését nem tudták kizsarolni a Fideszből, ezért az ellenzéki pozíciójukat fent tudták tartani.

Valószínűleg egyébként pont ezt mérlegelték a Jobbikban, hogy mivel veszítenek kevesebbet: ha együtt szavaznak a kormánnyal és rájuk ég, hogy nincs különbség a Fidesz és a Jobbik között, vagy szembemennek Orbán Viktorral, amiben pedig az volt a veszély, hogy egy ilyen emblematikus ügyben, mint a menekültkérdés, elég nehéz megmagyarázni a szavazóiknak, hogy miért teszik ezt.

Szerintem a Jobbik a kisebbik rosszat választotta.

Ehhez képest a szavazás után Vona Gábor arról beszélt, hogy ha a Fidesz megszünteti a letelepedési kötvényeket, hajlandóak akár 24 órán belül is megszavazni az alkotmánymódosítást.

Ezzel most a Jobbik szűkíti a kormány mozgásterét és megpróbál kezdeményezni, de ez az a stratégia, ami a Fidesszel szemben soha nem ment. Valószínűleg megtalálja a Fidesz az ellenszerét ennek a kezdeményezésnek is.

Furcsa mód szinte csak úgy jelenik meg ez az alkotmánymódosítás még az elemző előtt is, mintha ez csak tisztán egy Orbán-Vona csörte lett volna, miközben a komplett demokratikus ellenzék is kellett ahhoz, hogy ne legyen kétharmada a kormányzópártnak.

Valóban, a Fidesznek elég lett volna két bármilyen szavazatot találnia az ellenzéki padsorokban, hogy a módosítás átmenjen, vagyis az, hogy ez nem sikerült, az nem kizárólag a Jobbik sikere, hanem a komplett ellenzéké. De a Jobbikot leszámítva jelenleg semmilyen politikai innováció nincs az ellenzékben, ezért képtelenek voltak úgy pozicionálni magukat, mint akiknek itt kulcsszerepük van. A saját értékrendjükből tökéletesen levezethető volt az, amit mondtak, vagyis, hogy ezt az egészet nem támogatják, de ezzel gyakorlatilag ki is szálltak a politikai küzdelemből.

A baloldali ellenzék tehát ennél sokkal többet is kihozhatott volna az ügyből, ami nem sikerült nekik, de azt hiszem, ezen nem is lehetünk meglepődve, mert rosszabb állapotban vannak, mint valaha.

Vagyis az a Jobbik által elég régóta építgetett kép, hogy Orbán egyetlen potens kihívója a Jobbik, még akkor is, ha van nekik KGB-kémkedéssel vádolt EP-képviselőjük, meg ijesztő neonáci szervezetekhez való kötődésük és éppen a minap elítélt gárdistájuk, csak erősödött a mai szavazás után?

A Fidesz mindent el fog követni, hogy ehelyett arról szóljon a média, hogy a Jobbik hazaáruló, de valószínűleg a Jobbikban úgy számoltak, hogy fent tudják tartani egy elbuktatott alkotmánymódosítás után azt a képet, legalábbis a saját szavazóik körében mindenképpen, hogy ők az egyetlen potenciális kihívói az Orbán-kormánynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik