Közélet

Földtörvény: lecsapott az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság kedden kihirdetett határozatával megsemmisítette a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyik törvényi rendelkezést, mert az sértette az alaptörvényben rögzített jogorvoslati jogot.

A konkrét földforgalmi ügyben egy elővásárlásra jogosult perelte be a megyei kormányhivatalt, egy veszprémi bíró azonban felfüggesztette az eljárást és az AB-hez fordult, kérve az alkalmazandó törvény egyes rendelkezéseinek megsemmisítését.

Az eljáró bíró indítványa szerint az alkalmazandó jogszabály alaptörvény-ellenessége miatt fordulhatott elő, hogy egyes döntésekről az érintettek nem értesülhettek időben – a kifogásolt jogszabály szerint nem is kellett nekik kézbesíteni -, és ezért nem élhettek jogorvoslati jogukkal.

Az ügyben a helyi földbizottság állásfoglalásán alapuló képviselő-testületi döntéssel kapcsolatos közlési kötelezettségre vonatkozó szabályok alkotmányosságát vizsgálta az AB és kimondta: alaptörvény-ellenes, hogy a vitatott rendelkezés miatt a hatósági döntés ellen az érintett önhibáján kívül nem élhetett jogorvoslattal, ezért azt az AB megsemmisítette.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik