Közélet

Orbán volt washingtoni nagykövete a Bayer-botrányról

Jeszenszky-Geza(210x140).jpg (jeszenszky géza)
Jeszenszky-Geza(210x140).jpg (jeszenszky géza)
Jeszenszky Géza szerint alapvetően jogos kritikát fogalmazott meg Samantha Power.

Az Antall-kormány egykori külügyminisztere, az első Orbán-kormány washingtoni nagykövete a Népszabadságnak azt mondta, hogy az amerikai ENSZ-nagykövet beszédét eltúlzottnak tartja, abban ráadásul téves állítások is voltak.

A szándék érthető, Bayer Zsolt stílusát és megnyilvánulását, s így a kitüntetést elítélem, szerencsétlennek tartom.

Az elkötelezett atlantistának számító korábbi diplomata szerint Samantha Power – nem éppen diplomáciai stílusban megfogalmazott – kritikája éppen felértékeli a Fidesz 5-ös számú pártkönyvével bíró publicistát, akit inkább le kellene értékelni. Az ENSZ-nagykövet éles bírálata a magyarországi Amerika-ellenes köröknek szolgáltat muníciót és az éles hangú tengerentúli üzenet az Amerikával szembeni elutasítást erősíti – tette hozzá.

Jeszenszky szerint nem igaz, hogy Magyarországon nőne a Jobbik népszerűsége és az sem, hogy terjedne az egyébként tagadhatatlanul létező antiszemitizmus.

Amikor Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet tavaly szintén éles bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, nem örültem neki, de azt jogosnak és megalapozottnak tartottam.

A volt külügyminiszter azt is ellenezte, amikor Hóman Bálintnak akartak szobrot állítani. Az ügy az ENSZ antiszemitizmussal foglalkozó találkozóján az amerikai ENSZ-nagykövet beszédében került elő, amikor Samantha Power párhuzamot vont Hóman Bálint és Bayer Zsolt ügye között, mondván, mindketten támadtak a zsidókon kívül más kisebbségeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik