Közélet

Az amerikai ENSZ-nagykövet szerint Orbán rájátszott az emberek félelmeire

Az ENSZ antiszemitizmussal foglalkozó találkozóján az amerikai ENSZ-nagykövet beszédének jelentős részét Magyarországnak szentelte – írja a nol.hu. Samantha Power szerint Hóman Bálintban és Bayer Zsoltban az a közös, hogy a zsidókon kívül más kisebbségeket is támadtak.

Power a beszédében azt is kifejtette, hogy az antiszemitizmus nemcsak a zsidókra veszélyes, hanem a pluralizmus, a sokszínűség elveire és más alapvető jogokra is. Hozzátette, a zsidókat érő támadások általában más kisebbségeket is érintenek, és akik a zsidókat bántják, azok általában a bevándorlókat és menekülteket is, ez pedig ugyanúgy vonatkozik kormányokra, mint egyénekre. Szerinte ráadásul ennek Magyarország az egyik példája.

Magyarország az az ország, ahol szobrot akartak állítani Hóman Bálintnak, aki a harmincas években szorgalmazta a magyar zsidók deportálását. És az az ország, ahol állami kitüntetést adtak át Bayer Zsoltnak, egy “fertőzően antiszemita véleményírónak”

– mondta Power.

Szerinte az egész országban terjed az antiszemitizmus, ezt bizonyítja a Jobbik növekvő népszerűsége is. Megemlítette, hogy a párt rendszeresen nevezi “holokamunak” a holokausztot.

Power négyoldalas beszédéből másfél csak Magyarországról szólt, más országokat csak néhány mondatban említett. Orbánt idézte, amikor a miniszterelnök azt mondta, Európát keresztény területként szeretné megtartani, úgy, hogy meggátolja a muzulmán menedékkérők érkezését.

Power szerint Orbán rájátszott az emberek félelmeire, amikor azt mondta, minden európai terrorista menekült.

Az ENSZ-nagykövet pozitív példaként említi, hogy Bayer kitüntetése miatt már több mint százan visszaadták lovagkeresztjüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik