Közélet

Sok mindenben adómentességet élvez egy olimpikon

imre géza (imre géza)
imre géza (imre géza)

A személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény számos adómentességet biztosít a diák-, az amatőr és a verseny-sportolók számára, írja az adozona.hu.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló (ekho) törvény lehetővé teszi, hogy a hivatásos sportolók és a sporttal kapcsolatos meghatározott tevékenységet hivatásszerűen folytató magánszemélyek és foglalkoztatóik az általános szabályoktól eltérő, egyszerűbb módon és kedvezményesen fizethessék a közterheket.

A nem pénzbeli juttatások közül adómentes az olyan szolgáltatás, amelyet a sportszervezet, országos sportági szakszövetség az edzőtáborok keretében az edzési vagy versenyfeladathoz tartozó utazás, szállás és étkezési szolgáltatás révén juttat a versenysport, diáksport érdekében szervezett edzés vagy verseny vele munkaviszonyban, megbízási vagy vállalkozási jogviszonyban nem álló résztvevőjének juttat.

Az olimpiai játékokra, a világbajnokságra, az Európa-bajnokságra történő közvetlen felkészülést szolgáló ilyen juttatások a sportoló 30 napnál hosszabb folyamatos elszállásolása (szállodai elhelyezése) esetén is adómentesek.

Adómentes az olimpiai játékokon és a fogyatékos sportolók világjátékán szerzett 1-6. helyezéshez kapcsolódó érem, trófea tárgyiasult formája, valamint összeghatártól függetlenül a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem, serleg, trófea.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik